Redactieblog

300 x bekeken 3 reacties

Voordelen van grote bedrijven (5)

Kan een boer overal goed in zijn? Bijvoorbeeld melken, fokkerij, mechanisatie, graslandbeheer, financieel beheer en administratie? Ik denk het niet.

Toch moet het gezinsbedrijf – lees boer en boerin – alles kunnen. Ze doen samen alles, waarbij de vrouw vaak de administratie voert. Die wordt steeds ingewikkelder met de toenemende regelgeving. Ik word er tenminste soms hoteldebotel van. Maar stel dat ook de boerin geen gevoel heeft voor de administratie, dan is er wel een probleem.

Geen mens is goed in alle aspecten van het voeren van een bedrijf. De één voelt meer voor het vee, de ander is beter in de mechanisatie. Op een éénmansbedrijf heb je geen keuze. Alles moet gedaan worden door de boer en als hij geluk heeft, zijn vrouw. Dat betekent dat je kansen laat liggen. Dat kost inkomen.

Op een groot bedrijf is dat veel gemakkelijker. Daar zijn meerdere mensen werkzaam. Ze kunnen zich specialiseren. De één heeft de verantwoordelijkheid voor het vee en daaraan verbonden het melken en de fokkerij.. De ander zorgt voor het grasland, inclusief de mechanisatie. Een derde richt zich op administratie en regelgeving.

En de boer? Die ziet er op toe dat alles gebeurt. Hij zorgt dat hij op de hoogte is van alle ontwikkelingen. Hij bepaalt de hoofdlijnen, bespreekt die met zijn mensen, die zich op een deelgebied hebben gespecialiseerd. Hij blijft de manager, maar laat anderen het werk doen waar ze goed in zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Vergaderboer gaat onderuit door eigen beredenatie. Dat er op een eenmansbedrijf geen keuze is is fout, je kunt het zelf doen met alle gevolgen van dien, of je laat het doen door anderen zoals loonwerker de mechanisatie. Onderhoud van machines door mechanisatiebedrijf. De bedrijfsverzorgingsdienst heeft ook specialisten voor o.a. klauwen bekappen, scheren van vee, melken en noem maar op. In huis een interieurverzorgster. Zo kan een alleen staande al een heleboel laten doen zonder dat er een partner nodig is, ook voordat je aan personeel zal beginnen, nu ik toch over personeel heb, via de bedrijfsverzorging kun je wel personeel inschakelen zonder daarbij behorende administratie te moeten doen.

 • no-profile-image

  paul

  een soort Kolchoze dus : ieder een eigen specialisatie.

 • no-profile-image

  A.J. van Woerkom

  Lees het bericht, laat het op u inwerken en u zult tot de conclusie komen dat deze stelling met nog meer argumenten onderbouwt kan worden. Overigens er zijn honderden redenen te bedenken om niets te hoeven veranderen in uw bedrijfsvoering.

Of registreer je om te kunnen reageren.