Redactieblog

536 x bekeken 5 reacties

Voordelen van grote bedrijven (2)

De kosten per kg melk zijn lager en de opbrengsten hoger op een groot bedrijf. Daar hoef je niets voor te doen. Dat is prettig.

Neem de melk. Grotere bedrijven krijgen meer voor hun melk dan kleinere. Dat is gewoon een kwestie van kosten toerekenen. Een grote boer kost minder aan administratie, begeleiding en dat soort zaken. Het is logisch dat het kostenvoordeel vertaald wordt in een hogere melkprijs. Overigens vind ik dat het voordeel voor de grotere bedrijven nog steeds te klein is.

Hetzelfde verhaal geldt voor veevoer. For Farmers heeft bij ons regelingen die er voor zorgen dat de grote boer zijn voer goedkoper op het erf krijgt. Ook hier geldt dat het voordeel aan de krappe kant is. In de praktijk zijn particulieren veevoerfabrieken scheutiger met het verlenen van kortingen. Het verbaast me dat veevoercoöperaties niet meer inspelen op de trend naar grotere bedrijven en grotere kwantumkortingen verlenen.

De korting bij aankoop vind je over de gehele linie. Bij ruwvoer en de bijproducten van bijvoorbeeld de suikerfabrieken kun je prima kortingen bedingen. Zelfs de afvoer van mest levert voor de grote bedrijven voordeel op.

En dan heb ik het nog niet eens over de investeringen. Zowel in machines als in de bouw van veestallen kom je per kg melk aanmerkelijk lager uit bij een grotere bedrijfsomvang. Zie de cijfers er maar op na.

Natuurlijk alleen als je een goede boer bent. Want dat is wel een voorwaarde om op een groot bedrijf de voordelen er uit te halen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  In Friesland hebben we een aantal jaren geleden al een praktijkvoorbeeld gehad hoe het verloop van een groot melkveehouderijbedrijf kan zijn. Dit bedrijf ter voorbeeld was trouwens een beetje groter dan vergaderboer nu voor ogen heeft. Op dat bedrijf werden een 700 koeien gemolken. Grootste probleem waar dat grote bedrijf mee worstelde was de kwaliteit van de af te leveren melk. En na een paar jaar was de kwaliteit van de afgeleverde melk naar een dusdanig laag peil gezakt, waarop de zuivelfabriek besloot om met het ophalen van de melk van dit grote bedrijf te stoppen. En ondanks de lage kostprijs en handelsvoordelen betekende het niet meer ophalen van de melk ook meteen het einde van dit grote melkbedrijf. Kwaliteit of kwantiteit, het is maar net waarvoor je kiest. En een klein bedrijf kan volgens mij de kwaliteit van de af te leveren melk beter in de hand houden dan een groot bedrijf. En behoud van de kwaliteit is volgens mij belangrijker dan behoud van de kwantiteit. Dat ik niet echt een voorstander van grote melkveebedrijven ben moge duidelijk zijn.

 • no-profile-image

  Mar©

  Groot is beter. Jazeker. Niet zozeer voor de boer zelf, maar vooral voor de afnemers en toeleveranciers. De agribusiness is immers groot en werkt het liefst met grote partijen.
  Bulk is voordeliger. Van het schaalvoordeel van de agribusiness mag de grote boer ook een graantje meepikken. Dat is de eigenlijke oorzaak meneer Vergaderboer Zonder Naam.
  Sterker nog: de agribusiness laat de grote boer niet zozeer meeprofiteren. Welnee. Ze drukken de kleine boer uit de markt. Daar hebben ze alleen maar hinder van.

  Groot is beter. Of beter nog: klein is lastig.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Vergaderboer heeft nu (vast) last van pijn in het groot. Groot voordoen maar klein zijn. Zijn bedrijf is te klein om de hele dag bezig te zijn, om de dag te vullen komt er regelmatig een blog. En Hanna heeft ook te weinig te doen, ze praten te veel over hoe de ander het zou moeten, zelf doen is er niet bij.

 • no-profile-image

  .

  Ik ben het niet met Wouter eens. De schaalvoordelen gaan pas tellen boven de 500 koeien. Boven de 2000 heb je denk ik niet veel schaalvoordelen meer. Ik denk dat je moet gaan kijken naar de kosten van de aanschaf van machines. Bij 5.000.000 liter kun je ieder jaar meer dan 500.000 euro reserveren. Dat wil zeggen dat je van 1 tot 2 jaar reserveren een optimale melkstal kunt bouwen of de hele machinepark kunt vernieuwen. (bij 10.000.000 is het met de zelfde melkstal in de helft van de tijd)Bovendien wordt de melkstal pas eficient als die 24 uur per dag wordt gebruikt. Die laatste 1000 koeien op een grote melkstal trek je er wel effe door met een buitenlandse melker! De eerste 200 doet dan een goede geschoolde medewerker. Als je die melker het goed aanleert kunnen ze net zo goed melken als de "boer"zelf. De controle die kan ook gebeuren met goede melkmeters en rand apparatuur. Het kuil blood maken voeren kalveren drinken boxenschoonmaken etc. kun je heel gemakkelijk aan leren. Dat hoeft ook niet die hoog geschoolde medewerker te doen. Dan is het ook mogelijk om die "voervoorlichters"op het bedrijf te houden. Die kunnen dan de mensen aansturen en koeien controleren. Bovenendien kunnen bij de echte goede grote bedrijven de loonkosten laag gehouden worden. Het is waar dat het niet rendabel is om in Nederland uit te breiden met melkvee door de hoge mestkosten. Maar in het buitenland is schaalvergroting gemeen goed. Geeft als je technisch goed draait rendementen waar je als Nederlandse melkveehouder bang van wordt!

 • no-profile-image

  wouter

  In eerste instantie heeft vergaderboer volledig gelijk. Bij groter, schaalvoordelen rond inkoop/verkoop, flexibeler in piekarbeid opvangen e.d. weekenddiensten. Maar er zitten wel degelijk nadelen aan. Ten eerste natuurlijk de kosten die je moet maken om groot te worden. Met de huidige quotum en grond kosten vliegt in eerste instantie je kostprijs omhoog. Ten tweede, zodra je aan personeel begint krijg je met allerlei dingen te maken waar je nog nooit over nagedacht had. Een personeelslid heeft maar een 40 urige werkweek, heeft vakantie dagen, is een keer ziek, overuren, weekenddiensten moeten extra betaald worden. Een fulltime baan in Nederland beslaat geloof ergens rond de 1700/1800 uur per jaar, terwijl een gemiddelde ondernemer er 3000-3500 per jaar maakt. (bijna tot geheel het dubbele van een werknemer). Bij echt grote bedrijven komt het nadeel dat het werk eentonig wordt. (de hele dag melken of in de intensieve veehouderij de hele dag biggen castreren of eieren uithalen). De goede werknemers zijn te duur en vertrekken op korte termijn omdat ze het saai vinden (ze worden iets van voorlichter bij een voerfabriek) de slechtere werknemers doen alleen hun werk en missen die tochtige koe en die koe met antibiotica kuur. Schaalvoordeel houdt een keer op . Bij bijvoorbeeld ruim 200 koeien (2miljoen liter melk) kun je elke paar weken een volle vrachtwagen voer bestellen en heb je elke 3 dagen een behoorlijke grote hoeveelheid melk af te leveren (iets van 17.000 liter) 1000 koeien heeft ten opzichte van 200 koeien bijna geen schaalvoordelen, terwijl je die 200 koeien kunt rond zetten met met 1 goede werknemer of 1 vennoot in bv een VOF. Je kun dan echt boer blijven terwijl je bij 1000 koeien alleen maar meer manager bent. Dus naar mijn mening is er ergens een optimum. (Bij DLV is voor de zeugenhouderij wel eens berekend dat het optimum rond de 800-1000 zeugen per bedrijf zou liggen) Daarboven geen schaalvoordelen meer en toenemende kosten aan bijvoorbeeld overhead, arbo, milieuregels etc, etc

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.