Redactieblog

554 x bekeken

'Vaccin blauwtong type 1 dit jaar beschikbaar'

De eerste vaccins tegen blauwtong serotype 1 (BTV 1) zijn naar verwachting in het voorjaar van dit jaar beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs vaccinproducenten. Vaccinproducent Fort Dodge is de enige producent die al een vaccin tegen BTV 1 in gebruik heeft. “In Frankrijk is afgelopen jaar al gevaccineerd met een vaccin van ons. We hebben hiervoor een Europese toelating, waardoor het ook voor Nederland toegelaten is. Het is nu wachten tot het ministerie van landbouw de tender voor de vaccinproductie uitschrijft. Afhankelijk van onze productiemogelijkheden is het vaccin dan beschikbaar”, aldus directeur Wim Van Cotthem van Fort Dodge.

Het gaat hierbij om een vaccin dat alleen werkzaam is tegen BTV 1. “De ontwikkeling van een combinatievaccin tegen blauwtong type 1 en 8 loopt nog. Mogelijk komt dit nog voor het blauwtongseizoen beschikbaar.”

De vaccinproducenten Merial en Intervet Schering Plough zijn nog bezig met de ontwikkeling van vaccins tegen BTV 1. “We werken er aan om in het tweede kwartaal van dit jaar een vaccin beschikbaar te hebben. We kunnen nog niet zeggen of het een combinatievaccin wordt tegen BTV 1 en BTV 8, of dat het een vaccin wordt alleen tegen BTV 1. Dat is ook deels afhankelijk van de markt”, aldus directeur Erik Pieke.

Intervet Schering Plough verwacht het vaccin na de zomer klaar te hebben. “We streven naar een combinatievaccin”, aldus een woordvoerder.

Blauwtong serotype 1 heeft zich afgelopen jaar in Frankrijk snel verspreid. Terwijl aan het begin van het jaar slechts enkele gevallen waren in het zuiden van het land, is het inmiddels uitgebreid tot het hele land. Deskundigen voorzien dat het virus ook naar Nederland kan uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.