Redactieblog

251 x bekeken 1 reactie

Teken minder grote rol bij overdracht Q-koorts

Teken spelen in Nederland een minder grote rol bij de overdracht van Q-koorts dan in andere landen.

Dat zegt onderzoeker Hendrik-Jan Roest van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad. In Hongarije en in Frankrijk speelt de teek wel een belangrijke rol in de verspreiding van Coxiella Burnetii, de bacterie de Q-koorts veroorzaakt. "In Nederland zien we dat veel minder. Het RIVM heeft een groot aantal teken bemonsterd en bij een beperkt percentage is wel Coxiella Burnetii aangetoond", aldus Roest.

De belangrijkste reden waarom wetenschappers er vanuit gaan dat de teek in Nederland een minder belangrijke rol speelt is de omgeving waarin in Nederland het vee wordt gehouden. "Teken komen vooral voor in bosrijke omgeving, terwijl de geiten, die gezien worden als belangrijkste bron van bacterie, in stallen worden gehouden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerin

    Al die verplichte boom-singels die de overheid verplicht om voor de ventilatie-openingen van nieuwe stallen te zetten, zijn dus een potentiele ziekte-bron voor de dieren. Waarom verdiept de Overheid zich niet in de gevolgen van hun beleid ?
    Ze verhogen de ziektedruk en roepen dat het medicijn-gebruik omlaag moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.