2 reacties

Sector wil betere naleving coupeerverbod bij paarden

De paardensector wil strenger toezicht op de naleving van het verbod op het couperen en branden van staarten.

Volgens branche-organisatie Sectorraad Paarden (SRP) omzeilen fokkers van trekpaarden deze regel vaak door de staarten in het buitenland te laten verwijderen.

Vandaag bood de SRP een dierenwelzijnsplan voor de gehele paardensector aan landbouwminister Gerda Verburg aan. Daarin spreekt de organisatie zich uit tegen het couperen en branden van staarten en zegt Verburg te steunen in haar pogingen een Europees verbod op de Brusselse agenda te krijgen.

Ook wil de SRP dat al het prikkeldraad in paardenweien op termijn verdwijnt. Volgens bestuurslid Jaap Werners kunnen de dieren zich hieraan ernstig verwonden en zijn er voldoende alternatieven voor afrastering beschikbaar. Daarnaast wil de organisatie dat paardenhouders zich beter bewust worden van het belang van gezonde voeding, met een voldoende aanbod van ruwvoer.

De leden van de SRP zijn niet verplicht zich te houden aan de maatregelen in het plan. Volgens Werners is het niet mogelijk hen hiertoe te dwingen. Wel hoopt hij dat paardenhouders door de plannen gestimuleerd worden het welzijn van hun dieren, waar nodig, te verbeteren. Verburg vindt dat eigenaren van paarden zich moeten realiseren dat een 'paard geen fiets is die je in een schuurtje kunt stallen'.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    arie

    Paarden horen ook niet 23 uur per dag op stal. Ze horen buiten te lopen. Kistkalveren zijn al jaren verboden, waarom paarden opsluiten ? Ze slapen immers niet (nauwelijks) ?

  • no-profile-image

    Veehouder

    De meeste paarden houders zijn te lui om meer dan 50 meter te lopen. Dan maar liever de marathon(42 km en 195 meter) afleggen en een paard afbeulen, door er op te zitten te wippen, dan het idee alleen al om zelf 20 meter te moeten lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.