Redactieblog

5 reacties

Quotumhandel verschuift van makelaar naar andere partijen

Het aantal transacties op de quotummarkt neemt af.

Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tijdens de presentatie van de jaarcijfers. NVM-makelaars hebben in 2008 471 quotumtransacties gedaan, met een totaal aantal kilo’s van 16,4 miljoen. Dat is een afname van 36 procent in vergelijking met het aantal transacties in 2007 en 30 procent minder op basis van de hoeveelheid quotum die is verhandeld.

"We merken niet alleen dat de handel in quotum af neemt, maar ook dat de handel steeds meer via andere kanalen loopt", aldus Harry Boertjes van de NVM. Hij doelt op quotumhandelaren en voorlichters van voerleveranciers. Uit cijfers van het productschap Zuivel blijkt dat er in 2008 in totaal 233,3 miljoen kilo melkquotum is verhandeld. Daarmee is het aandeel van de NVM 7 procent. In 2007 was dit 8 procent.

De hoeveelheid quotum per transactie bij de NVM neemt in de loop der jaren wel toe. In 2008 werd bij iedere transactie 34.820 kilo melk verhandeld, dat is 10 procent meer dan in 2007.

De gemiddelde prijs van quotum varieerde van € 0,205 per procent vet in februari tot € 0,27 in augustus. Aan het eind van het jaar werd gemiddeld 23 cent per procent vet betaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kritische

  Ach ach, wat een krampachtige reactie van Boertjes. Het aandeel van NVM neemt met één procent af van 8 naar 7 procent. Maar het verhandelde quotum daalde met 36%. De quotumhandel verschuift op basis van deze cijfers dus amper tussen markpartijen, maar zakt volledig in. Mooie suggestieve kop boven het artikel. Nog een wonder dat er überhaupt handel is.

 • no-profile-image

  lekker doormelken

  Zeg veehouder ergens, rabo is niet de enige bank die geld verstrekt voor melk kopen, wel de bank die zeer moeilijk doet over aflossingsvrije lenigen!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer uit het zuiden

  Je bent een ondernemer of niet als je nog 5 a 6 jaar niets doet heb je ook geen bedrijf met een redelijke omvang
  ik steef naar een bovengemiddelde omvang

 • no-profile-image

  Veehouder

  Al is de quotumhandel nog zo snel, de rabo achterhaald haar wel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ogelofelijk dat er nog meer als 200 miljoen euro uitgegeven is aan iets wat er in 2015 gewoon niet meer is. In welke andere sector zou dit nog meer kunnen. De nederlandse melkveehouder houdt zo van melken dat hij er nog geld achteraan wil brengen..............

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.