Redactieblog

6 reacties

Prijs bouwland keldert 6 procent

De grondprijzen voor agrarische gronden zijn in het laatste kwartaal van 2008 aanzienlijk gedaald.

Dat meldt het kadaster op basis van de geregistreerde grondtransacties. De prijs voor bouwland daalde in het vierde kwartaal met 6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 naar een gemiddelde prijs van 37.171 euro per hectare. De prijs voor grasland daalde met 4 procent naar 34.167 euro per hectare.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat zowel de prijzen voor gras- als voor bouwland fors dalen. Met de daling lijkt een eind te zijn gekomen aan de stijgende tendens van de afgelopen jaren. Het prijsniveau van de agrarische gronden was in het vierde kwartaal van 2008 nog ruim boven het prijsniveau van 2007. Grasland was gemiddeld nog 18 procent duurder, terwijl voor bouwland gemiddeld 13 procent meer werd betaald dan in dezelfde periode in 2007.

De cijfers van het kadaster zijn in strijd met de constateringen van makelaars in agrarische grond. Hoewel de forse prijsstijgingen volgens de makelaars voorlopig voorbij zijn, merken ze nog geen algehele dalende tendens.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Makelaars hebben belang bij hoge prijzen,ze preken voor eigen parochie.

 • no-profile-image

  Grondeigenaar

  D'r wod nog steeds grond verkocht voor prijzen waar al jaren geen agrarisch rendament op te behalen is.Zolang dat nog voortduurt is er niets aan de hand.En de prijzen van t kadaster, ach er is vermoedelijk veel overgenomen in de familiesfeer(er zijn transacties gedaan voortvloeind uit de wat betere tijd) Dan lijkt de grondprijs te zakken maar m i is er nog weinig kentering in de markt.

 • no-profile-image

  van der Leij

  Als de landverkoper uit Assen mij laat weten waar het land ligt wat blijkbaar niet verkoopbaar is, kan ik hem misschien aangeven waar het door komt.

 • no-profile-image

  Kraats

  Landverkoper, alles wordt verkocht ! Soms iets meer tijd nodig of juiste (vraag)prijs.
  Gert uit Geesteren: dom geklets. Makelaars wordt alleen betaalt als de zaak doorgaat. Dus hoge vraagprijs (en niet verkocht), brengt makelaar geen provisie in laatje.
  Afz. Agrarisch Makelaar uit Beesd

 • no-profile-image

  landverkoper

  is ja geen hond die nog land koopt!!
  heb t al meer dan een jaar te koop.
  er word gewoon niet op geboden.

 • no-profile-image

  landmand

  Landverkoper.

  Michien ligt het aan de vraagprijs voor de juiste prijs is er altijd en koper.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.