Redactieblog

Onderzoek naar blauwtong type 6 nog niet afgerond

Het is nog niet duidelijk of de besmettingen met blauwtong serotype 6 vorig jaar als incident wordt gezien of als uitbraak.

Dat blijkt na een vergadering van de commissie diergezondheid (SCFCAH) in Brussel. Tijdens de vergadering werd duidelijk dat het Nederlandse ministerie van landbouw nog steeds wacht op uitslagen van het onderzoek, dat in Zuid-Afrika wordt gedaan. Aan de hand hiervan moet duidelijk worden of het virus exact hetzelfde is aan het vaccin dat in het Afrikaanse land wordt gebruikt. Als dit het geval is, is in combinatie met het aantal besmettingen vast te stellen dat het om een incident gaat. Dit is van belang voor de verdere gevolgen van de besmettingen met blauwtong serotype 6.

In geval van een incident geldt niet dat een land twee jaar geen nieuwe uitbraken mag hebben voordat het officieel vrij is van het type blauwtong. Als de besmettingen wel worden gezien als een uitbraak duurt het minimaal twee jaar voordat Nederland officieel vrij is van blauwtong serotype 6.

Of registreer je om te kunnen reageren.