Redactieblog

Mens via varkens besmet met ebola

Minimaal een persoon is in de Philipijnen besmet geraakt met Ebola na contact met varkens die met dit virus besmet waren.

Dat meldt het ministerie van gezondheid van het land. "Er is een beperkt gevaar voor de volksgezondheid, maar het is nu vastgesteld dat het virus van varkens kan overgaan op mensen", aldus het ministerie. De persoon bij wie het virus is aangetroffen vertoonde geen ziekteverschijnselen.

De besmette medewerker van het varkensbedrijf kwam aan het licht door veldonderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie, de werelddiergezondheidsorganisatie en de wereldvoedselorganisatie (WHO, OIE en FAO). De 49 andere medewerkers blijken niet besmet met het virus.

In de Philipijnen is het Ebola-Reston virus op twee varkensbedrijven vastgesteld, maar de verwachting is dat het op meer varkensbedrijven heerst. Het is de eerste keer dat het virus bij varkens is vastgesteld. Experts voorzien dat het Ebola-Restonvirus minder dodelijk als het Ebolavirus dat vooral in Afrika veel dodelijke slachtoffers maakt, met een mortaliteit van 25 tot 90 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.