Redactieblog

2 reacties

LTO in gesprek met EZ over melding grondwerk

LTO Nederland gaat volgende week in gesprek met het Ministerie van Economische Zaken over de meldingsplicht die is ingesteld voor het bewerken van landbouwgrond.

De afspraak volgt op een brief van voorzitter Albert Jan Maat over de meldingsplicht. Volgens de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (Wion) moeten boeren die een grondbewerking uitvoeren dit melden bij het Kadaster. Voor grondbewerkingen tot een diepte van 50 centimeter gaat dit om een eenmalige melding, voor grondbewerking dieper dan 50 centimeter moet dit bij iedere bewerking opnieuw gemeld worden. Een melding kost 24 euro voor een maximale oppervlakte van 25 hectare per melding. Doel van de meldingen is om schades aan ondergrondse kabels en leidingen te verminderen. De wetgeving is op 1 juli 2008 in werking getreden.

LTO Nederland ziet de zin van deze administratieve verplichting niet. "Boeren bewerken de grond, dat is een onderdeel van hun vak. De verplichting om hier melding van te maken veroorzaakt extra werk en extra lasten. Bovendien zijn er eenvoudigere methodes om dit te inventariseren dan dat boeren het individueel moeten melden", legt Gerbrand van ‘t Klooster van LTO Nederland uit.

LTO vindt dat het beheer van de kabels en leidingen niet alleen de verantwoordelijkheid van de agrariër is, maar ook van de netbeheerder. "Zij moeten zorgen voor een veilige aanleg van leidingen en kabels. Dat betekent op een diepte van 1,20 meter", schrijft Maat in zijn brief.

LTO pleit ervoor de handhaving van het beleid op te schorten. Een advies wat de boer in de tussentijd moet doen kan LTO niet geven. "Ik kan ik me voorstellen dat de boer meer prioriteit stelt bij het grondwerk zelf dan bij de administratieve melding hiervan", aldus Van ‘t Klooster.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    goede boer

    Pleegt de overheid met deze Wionregeling nu geen contractbreuk vraag ik mij af. Ik heb al een aantal jaren een contact in huis liggen vanwege een aangelegde leiding. Dat contract geeft de netbeheerder, welliswaar in overleg, het recht tot toegang tot betreffende perceel. Om dan ten alle tijde de leiding te kunnen inspecteren, te onderhouden of te repareren. Maar toedertijd was niet bekend dat er later eventueel een meldingsplicht achteraan zou komen. Had ik dat wel geweten dan had ik dus nooit getekend. Er zijn met de invoering van de Wionregeling, zonder kennisgeving, nieuwe contractvoorwaarden aan dat contract toegevoegd, waar ik als grondeigenaar niet voor getekend heb. Lto mag dat ook wel eens meenemen naar EZ of liever Min. v.justitie. Kan best zijn dat mijn contract nu niet meer rechtsgeldig is. En ik dan de netbeheerder de toegang tot het perceel kan weigeren, om inspectie, onderhoud of reparatie uit te voeren. Zal in ieder geval zelf ook uitzoeken of mijn contract nog wel rechtsgeldig is.

  • no-profile-image

    boer

    Laten de netbeheerders aan de grondeigenaren eerst zelf maar eens melden waar de leidingen precies lopen

Of registreer je om te kunnen reageren.