Redactieblog

'Kans op insleep Afrikaanse varkenspest klein, maar bestrijding ziekte moeilijk'

De kans op insleep van Afrikaanse Varkenspest is kleiner dan het risico van insleep van klassieke varkenspest.

Het bestrijden van de ziekte is echter moeilijker, omdat er geen vaccin beschikbaar is. Dat zegt Willie Loeffen van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Alle pogingen om een vaccin te ontwikkelen tegen de ziekte zijn tot nu toe mislukt. Een eventuele introductie van de ziekte kan hierdoor alleen bestreden worden door het ruimen van besmette bedrijven en contactbedrijven en bedrijven in de directe omgeving van het bedrijf. Hierdoor is vroege detectie van de ziekte van groot belang. Vooral zieke dieren met een rode huid en bloederige diarree zijn verdacht.

Afrikaanse Varkenspest is tot nu toe één keer in Nederland voorgekomen. In 1986 werd het aangetroffen bij een kleinschalig varkensbedrijf waar de dieren werden gevoerd met keukenafval uit ziekenhuizen en restaurants. Dit was naar verwachting de oorzaak van de ziekte.

Afrikaanse varkenspest komt van origine uit Afrika en het kwam nauwelijks voor boven de Sahara. Inmiddels komt het voor op Sardinië en zijn er in Rusland problemen met het virus. De ziekte is in dit land moeilijk te bedwingen.

De klinische verschijnselen van Afrikaanse varkenspest zijn koorts, verminderde voeropname, bindvliesontsteking, diarree en een rode huid. De sterfte is hoog en vindt vaak al een paar dagen na besmetting plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.