176 x bekeken

Kamer geen toegang tot planbureaus

De Tweede Kamer kan voorlopig niet zelf om advies vragen aan planbureaus zoals het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal Planbureau.

Volgens minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) maken deze organisaties deel uit van de verschillende departementen en vallen ze daarmee onder de ministeriële verantwoordelijkheid.

Dat bleek vandaag tijdens een debat. De Tweede Kamer kan wel via het kabinet om adviezen aan de planbureaus vragen, maar dat vindt het parlement niet voldoende. CDA’er Ger Koopmans diende daarom een motie in waarin hij Ter Horst opriep directe toegang te regelen. Deze kan op een ruime meerderheid rekenen, maar werd door desondanks door de minister ontraden.

Eerder beloofde minister Jacqueline Cramer (Vrom) dat de Kamer toegang krijgt tot de planbureaus die onder haar ministerie vallen. Die toezegging lijkt nu voorlopig van de baan. Later dit jaar komt het kabinet met een visie op de organisatie van de verschillende rijksdiensten. Hierin zal Ter Horst op deze discussie terugkomen, zo zei zij vandaag. Dinsdag wordt over de motie van Koopmans gestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.