Redactieblog

257 x bekeken 7 reacties

Jachtverbod

Wie zich wel eens met korfbal heeft bezig gehouden, weet dat een belangrijk deel van de spelregels gericht is op het compenseren van ongelijkheid tussen teams en spelers. Zo mag een lange speler niet op de korf schieten als een kortere tegenstander tegenover hem staat. Dat bevordert de gelijkheid en dat vinden ze in het korfbal sportief.

Ook in andere sporten zien we dat wel. Bij biljarten en golfen bijvoorbeeld kent men de zogenoemd handicap. Daardoor kan een slechte speler toch winnen van een veel betere speler. Dat is sport. Biologen hebben het onderzocht en geconcludeerd dat dieren niet uit zichzelf aan sport doen. Zo is stierenvechten geen sport. De voorstanders ervan beweren wel dat de stier best een kans heeft, maar feit is toch dat de torero altijd aan het langste eind trekt. Autorijden is gevaarlijker dan stierenvechten. Voor de stierenvechter tenminste. De stier kan beter in een Opel stappen.

Dan de jacht: is dat een sport? Sommige jagers menen van wel, maar die zijn nog niet sociaal aangepast. In enkele provincies is een jachtverbod ingesteld. Men meent dat de dieren moeilijk voedsel en weinig schuilplaatsen kunnen vinden. Onder de winterse omstandigheden zouden zij een te gemakkelijk doelwit vormen voor jagers. Dit verbod is ongetwijfeld ingegeven door dierenliefde, maar er is ook een ander signaal: de provincies zien de jacht als een sport. Men denkt dat ree en konijn een kans moeten hebben.

Als jacht werkelijk een sport is en de dieren een kans moeten hebben dat kan ik nog heel andere maatregelen verzinnen om de ongelijkheid tussen een groep grote gemene kerels met geweren en een eenzaam klein lief haasje te compenseren. Dieren doen niet aan sport. Er zijn weinig heel zwijnen die zich verheugen op het jachtseizoen. Kijken wie er wint.

Nee, jacht is geen korfbal of biljart. Jacht is werk, het moet gebeuren, het gaat om wildbeheer, en wat is er nu op tegen het werk uit te voeren als het het gemakkelijkst gaat? Nu dus? Weg met dat jachtverbod! Trouwens, ik vind sport sowieso onzin. Zelf ben ik al op zesjarige leeftijd opgehouden met hardloopwedstrijden. Andere liepen altijd harder en dat vind ik onsportief. Schaatsen hetzelfde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Botje

  En kwibus is nog verkeerd geschreven ook.

 • no-profile-image

  Albert-Jan

  Ik weet niet waar de auteur de idiote wijsheid weghaalt dat je bij bij korfbal niet mag schieten als een kleinere tegenstander je verdedigd, dus wat dit als voorbeeld doet snap ik niet helemaal.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Van de He(rtog)uvel . Als je net zoveel verstand hebt van het legen van beddepannen en gangen dweilen als dat je verstand hebt van de jacht dan is het een teringbende in dat ziekenhuis waar jij werkt . Als je van iets totaal geen kaas gegeten hebt zoals in jouw geval van jagen en wild , kun je beter de mond dicht houden . Al probeer je nog zo gesmeerd en interesant te lullen , je valt gewoon door de mand . Hoe meer de andere persoon gelijk heeft , hoe harder jij begint te schreeuwen/schelden en hoe meer hoofdletters er in een zin komen te staan .

 • no-profile-image

  Veehouder

  Jachtverbod prima. Maar doe eerst eens een jaar aan dammen in club verband. Met die luie reet van je heb je vast geen lef om eerst na te denken voordat je als een kip zonder kop spartel.

 • no-profile-image

  vd heuvel

  Ik heb zelden een artikel gelezen waar zoveel onzin in staat als in dit artikel van een zgn auteur, zeg maar KWIEBUS, als willem bruil. Bruil: word vlug papierprikker.

 • no-profile-image

  piet die schiet

  Waarom is korfbal eigenlijk zo'n kleine sport, alleen in Nederland zit 1 keer per jaar een hal vol, verder kijkt er geen hond naar. Op de hele wereld kent vrijwel niemand deze sport, dus krofbal als voorbeeld nemen is niet erg handig....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Knap stukje mr. Bruil.
  Arme v.d. Heuvel, dit artikel was te hoog gegrepen voor je, anders had je wel op een andere manier gereageerd.
  Hadden ze je vroeger maar naar de landbouwschool gestuurd, dan kon je nu kritisch lezen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.