Redactieblog

236 x bekeken 5 reacties

Hoge melkprijs funest?

Het wat een jaar geleden fijn een heel hoge melkprijs te beuren. Zijn we er nu nog gelukkig mee?

Voor mijn gevoel niet. Even voor de herinnering. Eerst stegen de kosten enorm. Toen volgden de melkprijzen langzaam. Te langzaam vonden veel veehouders, want ze namen afscheid van Friesland Foods en Campina. Gingen naar de Van Bakels, die verhalen vertelden van melkprijzen, die torenhoog zouden blijven.

Dit had tot gevolg dat er een soort euforie ontstond. Er werd fors geïnvesteerd in nieuwe stallen, terwijl de prijs van melkquotum onverantwoord hoog bleef.

Toen kwam de daling van de melkprijs. Veel sneller dan de onkosten daalden. Ik noem maar even veevoer en kunstmest. Lage opbrengsten dus en hoge kosten. Dat is de situatie waar we nu in verkeren.

Zo heeft de kortstondig hoge melkprijs veel verliezers opgeleverd. Als eerste degenen, die de stal uitbreidden of zelfs een geheel nieuwe stal bouwden. De boeren, die overgingen op een forse investering in de melkstal, vaak met de aankoop van één of meer robots. Dan degenen, die toch maar weer quotum aankochten om de stal vol te melken. Ze zitten allemaal met te hoge vaste kosten, waarbij geen besparingen mogelijk zijn.

Allemaal hebben we te maken met een hogere kostprijs en een daling van de melkprijs. Nu hoor je de Van Bakels niet meer over hoge melkprijzen, nu en in de toekomst. Als er één ding is wat we hiervan geleerd hebben: hou je boerenverstand erbij en luister niet naar het zoetgevooisde geluid van de handel. Anders is een tijdelijke hoge melkprijs funest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Tuurlijk Van Bakel en de handel hebben het weer gedaan. Maar ik kan me nog goed herinneren dat de LTO, accountants, zuivelindustrie en alle die andere stuurlui aan wal de boeren adviseerden ons gereed te maken voor het quotumloze tijdperk. En daarbij werd geadviseerd om als je ging bouwen meteen maar te verdubbelen, spiegelen, de bouwtekening doormidden scheuren der helft uit voeren en de andere helft over 3 jaar weer uit de kast te halen om dasn uit te voeren. Maar nee Van Bakel (niet dat ik een liefhebber van Van Bakel ben) en de andere handelaars hebben krijgen nu de zwarte piet toegeschoven en de rest van het adviesvolk wast zijn handen in onschuld. Waarom heeft vergaderboer, LTO en al die andere adviseurs twee jaar geleden niet gewaarschuwd tegen de huidige ontwikkelingen???? Dan hadden we er ons voordeel mee kunnen doen. Nu is het mosterd na de maaltijd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Welke ontwikkelingen van nu verschillen met die van twee jaar geleden?
  Dat vorig jaar mensen de beurs te zwaar in de achterzak lag maakt het niet anders. En daar heeft de handel mooi van geprofiteerd, en in de quotumhandel is het nog nooit anders geweest.

 • no-profile-image

  boer

  Dat ligt niet aan de handel !! De boer zelf is altijd nog verantwoordelijk in zijn doen en laten. Als de melkveehouder een beetje om zich heen gekeken had dan wist hij dat er een "varkenscyclus" voor de melk aan het onstaat is. Dit effect wordt steeds beter zichbaar namate 2015 in bereik komt. Diegene die niet gerekent heeft op deze melkprijs daling is gewoon blind en dan is het zeer makkelijk om de schuld bij bijvoorbeeld de Verbakeltjes te leggen inplaats van de schuld bij hun zelf te leggen.

 • no-profile-image

  Gert

  Toch is de rol van de handel kwalijk. Die heeft - ook Van Bakel - toekomstperspectieven geschetst, waarbij grote verwachtingen werden gewekt. Daar zijn veel boeren op gaan koersen. Natuurlijk is de boer zelf verantwoordelijk, maar de informatie van de handel mag hij toch wel voor waar aannemen? De handel heeft toch meer verstand van de markt dan hij? Van Bakel en zijn soortgenoten hebben niet de schuld, maar ze hebben wel een brevet van onvermogen afgegeven. Weinig boeren zullen zich nu nog gelukkig bij hen voelen. Vooral omdat het hen nu veel geld kost.

 • no-profile-image

  boer

  Handel heeft maar 1 doel, marge maken voor hun zelf en hierom heen baseert men hun mening. Je weet als boer dit gegeven en het is de kunst om hiermee om te gaan en zo een goede deal te maken op basis van betrouwbare noteringen. Ik weet niet precies hoe de handel in melk verloopt, maar in de varkenssector zie je toch duidelijk dat je via een handelaar en kennis van de markt een veel betere prijs kunt bedwingen dan bij die ene "grote".

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.