Redactieblog

Geitenhouders willen opnieuw vaccineren tegen Q-koorts

De vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland wil dit jaar opnieuw vaccineren tegen Q-koorts.

Dat zegt voorzitter Jan van Lokven. "Hoewel we het effect van de vaccinatiecampagne van vorig jaar nog niet weten, willen we er toch alles aan doen om te voorkomen dat er mensen ziek worden door Q-koorts.Vandaar dat we de geiten ook komend jaar willen vaccineren tegen Q-koorts", aldus Van Lokven.

Wachten op de resultaten van de vaccinatiecampagne van vorig najaar is volgens de geitenhouder geen optie. "De geiten die gevaccineerd zijn lammeren pas in mei af. Voordat de resultaten dan bekend zijn, is het zo juni of juli en de productie van het vaccin duurt ook een aantal maanden. Als we hier op wachten is het vaccin pas aan het eind van het jaar beschikbaar en dat is te laat." Geiten kunnen alleen gevaccineerd worden wanneer ze niet dragend zijn, waardoor het vaccin ruim voor de dekperiode in het najaar beschikbaar zou moeten zijn.

De vakgroep pleit ervoor om het vaccinatiegebied in Noord-Brabant, rond Uden, dit jaar iets uit te breiden in noordwestelijke richting. "We zien dat daar ook veel menselijke ziektegevallen zijn." Een landelijke vaccinatiecampagne lijkt niet nodig. "Uit onderzoek blijkt dat in de rest van het land nauwelijks Q-koorts bij geiten en schapen voorkomt", aldus Van Lokven.

Q-koorts is een ziekte die bij schapen en geiten abortus veroorzaakt. De bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte, Coxiella Burnetii, kan lang overleven en verspreidt zich snel. Hierdoor werden vorig jaar 1000 mensen in Noord-Brabant en Gelderland ziek. Bij mensen uit de ziekte zich door griepachtige verschijnselen, tot chronische vermoeidheid en longontsteking. Veel mensen vertonen geen verschijnselen na een besmetting met Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.