Redactieblog

938 x bekeken

GD voorstander van winterscheren

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is voorstander van het scheren van schapen voor de aflammerperiode.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst van de GD in samenwerking met Landleven, Het Schaap en Boerenbond en Welkoop. "Het scheren van schapen in de winter is ideaal voor hoogproductieve schapenrassen. Door het scheren kunnen de ooien hun warmte beter kwijt, hebben de schapen een lagere ademhalingsfrequentie en kun je tijdens het aflammeren hygiënischer werken. Daarnaast is er meer ruimte in de stal en nemen de dieren meer voer op, waardoor de ongeboren lammeren beter groeien", vertelt Daan Dercksen van de GD.

Het advies geldt alleen voor schapen die opgestald worden en voor rassen die veel lammeren produceren. "Voor de typische vleesrassen als de texelaar kan het juist nadelig zijn om de schapen te scheren. Als de ongeboren lammeren groter groeien door de extra voeropname kan dit juist tot problemen leiden bij het aflammeren", legt de dierenarts uit.

"De angst van veel schapenhouders voor verwerpingen als gevolg van het scheren is onterecht. Als je rustig met de schapen om gaat, kun je de dieren zonder problemen tot enkele dagen voor het aflammen scheren."

Of registreer je om te kunnen reageren.