Redactieblog

5 reacties

GD: opsporen virusdragers BVD noodzakelijk

Het vaccineren van rundvee tegen Bovine Virus Diarree (BVD) is een goede preventieve aanpak van de ziekte, maar het opsporen van de virusdragers blijft absoluut noodzakelijk.

Dat zegt Hilmar van Weering, specialist infectieziekten van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). “Het is van groot belang om dragers van BVD op te sporen en deze af te voeren, om hiermee het virus te stoppen”, aldus Van Weering.

BVD veroorzaakt vooral economische schade doordat dieren minder weerstand hebben. De dieren zijn vaker ziek, waardoor ze minder goed groeien en een lagere productie hebben. Met name bij kalveren veroorzaakt het virus sterfte. Van de kalveren die BVD-drager zijn sterft 90 procent voordat ze twee jaar zijn.

Dragerkalveren die wel aan de melk komen, vormen een constante besmettingsbron voor andere runderen. Ook hun nakomelingen zijn weer virusdragers.

In Nederland heeft bijna 80 procent van het rundvee antistoffen tegen BVD, terwijl circa 2 procent van de rundveestapel BVD- virus bij zich draagt. Eenderde van de rundveebedrijven heeft een of meer BVD-virusdragers op stal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  richard

  Vind het het vreemd dat de gd zoveel van bvd weet,het verbaasd mij altijd dat ze nog nooit de mortellaro goed kunnen aanpakken. Ik heb steeds minder vertrouwen in de gd en zie het steeds meer als een bangmakerij reclame bedrijf! Ze moeten eerst de mortellaro beter onder de knie krijgen voor dat ze mij kunnen overtuigen over bvd!

 • no-profile-image

  boer

  Ik zou de dragers wel opruimen.
  Maar watr de GD wil is gewoon geldklopperij zolang de import van nuka's niet wordt gestopt zijn alle preventie maatregelen zinloos. En laat daar maar eens een GD er een zinnig antwoordt opgeven.

 • no-profile-image

  boer

  ik koop af en toe wel eens een vaars aan.
  ik dacht, misschien is het verstandig om voor BVD te enten. advies van de dierenarts was om een BVD quickscan te doen.
  wat blijkt! er zitten veel afweerstoffen in de melk en bij de pinken waren er 2 positief.
  nu zegt de dierenarts dat ik alles bloed moet tappen en dragers in de kont moet schoppen.
  vindt het een beetje cru, want tot nu toe heb ik nog geen last gehad van verwerpers of dergelijke......dit geintje kost mij wel een paar duizend euro, als ik het doe.
  heeft iemand tips???????

 • no-profile-image

  dirk

  Dom doormelken, anders word jij gemolken.

 • no-profile-image

  De Haan

  Ik heb jaren lang geprobeerd om vrij te geraken van b.v bvd . Lukte net niet , of soms wel maar kreeg dan weer omslag .niemand kon mij vertellen hoe dat kon , of ik kreeg vage verhalen .
  Er zijn er wel 2 beter van geworden , dat is de gd en de dieren arts.
  Voel me genomen!
  Cornelis de haan //oldeholtpade

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.