Redactieblog

230 x bekeken

GD: geen blauwtong in 2009 zou meevaller zijn

Als er in 2009 geen besmettingen met blauwtong serotype 8 in Nederland zijn, zou dit een grote meevaller zijn.

Dat zegt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens een informatiebijeenkomst in Bathmen. "Het koude weer zorgt wel voor een tijdelijk effect op de knuttenpopulatie, maar we weten dat het virus ook via een kalveren kan overleven." Vellema verwacht dat er in 2009 opnieuw besmettingen zullen komen met blauwtong serotype 8 (BTV 8). "Om problemen te voorkomen is het verstandig om de dieren te vaccineren tegen de ziekte. We hebben in 2008 gezien dat het vaccin goed werkt."

De GD adviseert de dieren te vaccineren zodat ze beschermd zijn als de knutten weer actief zijn. Het einde van de knuttenvrije periode werd afgelopen jaren in maart en april afgekondigd. "Nadeel van vroeg vaccineren is dat de lammeren dan op een later moment gevaccineerd moeten worden omdat ze in het voorjaar nog te jong zijn om gevaccineerd te worden", legt Daan Dercksen van de GD uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.