Redactieblog

250 x bekeken

Exportgroei landbouwproducten vlakt af

De exportgroei van landbouwproducten is in oktober van vorig jaar gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober 2008 lag de exportwaarde van landbouwproducten nog wel 2,7 procent hoger dan in diezelfde maand een jaar daarvoor, maar in september was deze exportgroei nog bijna 14 procent.

De groei van de landbouwexport voltrekt zich nog wel in een iets hoger tempo dan de algehele exportgroei. In de eerste tien maanden van 2008 steeg de waarde van de landbouwexport tot 53,1 miljard euro. Met name de uitvoerwaarde van plantaardige oliën en vetten en oliehoudende zaden en vruchten steeg met respectievelijk 56 en 50 procent fors. Ook de uitvoerwaarde van veevoer (plus 30 procent), levende dieren ( plus 24 procent), granen en graanproducten (plus 21 procent) steeg aanzienlijk ten opzichte van het jaar ervoor. Daarentegen verminderde de exportwaarde van tabak en tabaksproducten met bijna 8 procent.

In de eerste tien maanden van 2008 steeg de totale exportwaarde van goederen met 9,5 procent terwijl de exportwaarde van landbouwproducten met bijna 11,5 procent toenam.

Of registreer je om te kunnen reageren.