Redactieblog

211 x bekeken

Eerste proeven Q-koorts: bacterie op veel plaatsen aangetroffen

De bacterie Coxiella Burnetii, de veroorzaker van Q-koorts, wordt in de straal van een kilometer van besmette bedrijven gevonden.

Dat blijkt uit een eerste proef van het RIVM in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI). In aanloop naar verder onderzoek naar Q-koorts zijn een aantal proeven gedaan, waaronder onderzoek naar de bacterie in de omgeving van bedrijven.

Op geitenbedrijven die besmet zijn met Q-koorts blijkt de bacterie op meerder plaatsen aanwezig op het bedrijf. Ook bij bedrijven waar geen problemen met Q-koorts zijn geweest in Noord-Brabant wordt de bacterie in beperkte mate gevonden.

Ook op een afstand van 0,5 tot 1 kilometer van een bedrijf werd Coxiella aangetroffen. "Daarmee wil het nog niet zeggen of de aangetroffen bacterie ook afkomstig is van het bedrijf", legt Piet Vellema van de GD uit. Onderzoek naar de typering van de bacterie die bij geiten voorkomt en de bacterie die mensen ziek heeft gemaakt loopt nog.

Ook in de mest blijkt de bacterie aanwezig. "Het is nog niet duidelijk in welke mate de bacterie afneemt naarmate er in een diepere laag in de potstalmest wordt gekeken. Vast staat dat de bacterie hierin wordt gevonden. Ook blijkt de temperatuur tijdens het composteringsproces in de stal niet zo hoog te zijn. Vandaar dat we bij een besmet bedrijf geen risico willen nemen met het uitrijden van mest en zijn hier maatregelen voor ingesteld", aldus Vellema. De mest moet bij deze bedrijven eerst zes maanden liggen en composteren voordat het uitgereden mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.