386 x bekeken 15 reacties

Duurzaamheid centraal bij kredietverlening door Rabobank

Rabobank wil duurzaamheid een meer nadrukkelijke rol laten spelen bij de beoordeling van kredieten voor de agrarische sector.

De bank wil gaan werken met vijf principes op het gebied van onder meer dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid. Dat zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk vandaag op een symposium van Rabobank over voedsel. De kredietverstrekker wil tot de top drie van meest duurzame banken ter wereld horen. Om die ambitie waar te maken, werkt de bank aan de formulering van nieuwe uitgangspunten. Voorop staat dat er mondiaal voldoende en veilig voedsel moet worden geproduceerd.

Als de principes, die nog nader moeten worden uitgewerkt, van kracht zijn, verstrekt de bank uitsluitend nog geld aan bedrijven die verantwoord omgaan met natuurlijke hulpbronnen, mensen en dieren. Dat betekent niet dat Rabobank de kredietverlening aan bestaande klanten stopzet; de bank wil de principes juist met hen bespreken. Daarnaast wil de financierder bewustwording bij consumenten creëeren over hun bijdrage aan een verantwoorde agrarische sector.

Heemskerk benadrukte dat hij vindt de principes niet alleen voor Rabobank, maar ook voor andere kredietverstrekkers moeten gelden. "Het doel is dat iedereen die bezig is met food- en agrifinanciering handelt volgens deze principes", zei hij. In de tweede helft van dit jaar gaat Rabobank deze uitgangspunten daarom bespreken met sector, maatschappelijke organisaties en banken.

Het symposium stond in het teken van het afscheid van directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Bart Jan Krouwel van Rabobank. Behalve door Heemskerk werd hij ook toegesproken door milieuminister Jacqueline Cramer en voormalig bestuursvoorzitter Herman Wijffels, die beiden Krouwel roemde om zijn pioniersrol op dit gebied. Wijffels benadrukte tevens dat het van groot belang is dat bedrijven duurzaamheid steeds meer opnemen in de kern van hun activiteiten. "Als we de komende tien jaar niet de bakens verzetten, komen we in grote problemen", zei hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Duurzame bankier

  Jazeker vd Heuvel. Duurzame jagers kunnen zoveel geld lenen als dat ze denken nodig te hebben.

 • no-profile-image

  Tinus

  Een duurzame economie is wel degelijk belangrijk, voor ons en voor onze kinderen, het is geweldig dat de Rabobank dit doet en het is belangrijk dat dit zoveel mogelijk gestimuleerd word, net zoals bijvoorbeeld duurzaam hardhout mét FSC Keurmerk:
  www.hardhouthandelvanloon.nl

 • no-profile-image

  vd heuvel

  Als ze maar geen geld aan jagers geven, vind ik het prima. dan geldt spoedig de spreuk: eet geen wild, eet..............( los de puzzel op en kleur de plaatjes)

 • no-profile-image

  john

  Als de banken zelf nou eens het goede voorbeeld hadden gegeven met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen! MVO is de hedendaagse definitie voor het alom bekende rentmeesterschap. Iets wat van generatie op generatie overgaat, zeker bij de grondgebonden sectoren. Sinds de kredietcrisis moest de Rabo steeds benadrukken dat zij als cooperatie er geen last van hadden. Ondertussen is de rente ook bij de Rabo ongegeneerd omhoog gegaan! De risico-opslagen worden ongevraagd doorgeteld bij de nieuwe en HUIDIGE leningen, omdat er toch wel 1 miljard afgeschreven moest worden. Het is een soort van hypocrietie die zijn weerga niet kent en dan maar weer beginnen te zeiken over de primaire sector. Lieden als Heemskerk en Wijffels hadden beter hun studie theologie af kunnen maken, in plaats van geld gaan herverdelen volgens de normen die ze op het einde van hun carriere blijkbaar pas ontwikkeld hebben.

 • no-profile-image

  Hard werkende

  Is duurzaam populisitisch of is het bedoeld dat het goed moet zijn? Alle reclame en sponsering is populistisch! Kan ook wel goed zijn, maar echt goed onderbouwt wat in de praktijk de toets van de kretiek goed moet kunnen doorstaan, dat kan duurzaam zijn! Hier zit het wezelijke verschil, als het allemaal goed onderbouwt was geweest en noodzakelijk met twee benen op de grond, is het duurzaam. Als men dit altijd had gedaan bij de banken was er geen creditcrisis geweest! Er is een boel geld gepomt in onzin. Diegene die altijd hard gewerkt en gezorgt hebben, gaan weer alles betalen. De lasten komen weer op deze schouders terecht. Weer er bij op, en de graaiers en gooiers blijven buiten schot!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou zeg, ik ben wel benieuwd hoe ver ze dit beleid doortrekken. Krijgt een klant van de Rabo die een milieuvervuilende aso bak wil financieren straks geen of duurder krediet?
  Of geldt deze duurzaamheidsregel alleen voor de grondleggers van de Boerenleenbank?

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Als het waar is wat ze bij de rabo willen loop ik al 45 jaar voor de muziek uit. Komen ze ook eens uit de winterslaap.

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  als de kredietverstrekking ook duurzaam is vind ik het allemaal best.

 • no-profile-image

  pinnokio

  hebben ze nog geld dan bij die bank ik hoor alleen maar dat ze zelfs voor hele goede plannen niets hebben een stelletje bangeschijterts zijn het

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Duurzaamheid is het toverwoord van deze tijd (gaat weer wel over!!) Alleen wordt er niet altijd bijverteld wat de extra kosten zijn. Als dit beter in beeld komt en je komt tot de conclusie dat er geen droog brood meer mee te verdienen valt, wordt er niet eens meer naar een financiering gevraagd. Daar sta je dan als Rabobank met al je goede bedoelingen, want als bank zelf een beetje minder marge nemen is als vloeken in de kerk

 • no-profile-image

  boer

  Kom maar op met dat geld

 • no-profile-image

  gerard

  Geldt die duurzaamheid dan ook voor vastgoedhandelaren die afgeperste gelden van Holleeder witwassen via de Rabobank? Blijkbaar meten ze dan met andere maten.

 • no-profile-image

  A. Rops

  waarom geldt dit alleen voor de food en agribisness? Voor industriele producten is duurzaamheid juist nog veel meer een issue. En hoe zit het met ethisch verantwoord ondernemen? Bijv bedrijven die producten in Verre Oosten laten maken werken vaak met kinderarbeid? Is dat dan iets wat de Rabobank wel goedkeurt. Het blijkt wel weer dat alle multinationals zich over onze ruggen willen profileren. Maar ja, boeren schijnen zo slecht hun belangen te laten behartigen dat ze geen vuist meer kunnen maken .

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dan hoeven ze niet veel meer te financieren. Of de rente heel laag houden. Zolang er over duurzaam gesproken wordt, blijf je twee slachtig denken. Duur maken door veel toeters en bellen die niks toevoegen of echt duurzaam. Is Nederland hier niet te klein en duur voor? Als je veel bedrijfsplannen maakt en doorrekend kunnen ze niet meer uit. Dus niet duurzaam of haalbaar. Zorgelijk, kunnen we stellen. Stap de grens over en het kan makkelijk en duurzaam!

 • no-profile-image

  freek

  nu ben ik al meer dan 10 jaar geen klant meer bij de robobank en dit zal mij echt niet overhalen om terug te gaan. Ik vraag de bakker ook niet hoe hij het geld wat ik hem geef gaat besteden

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.