Redactieblog

299 x bekeken

Dieren onterecht afgevoerd door verkeerde testresultaten

In september en oktober vorig jaar zijn bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) runderen onterecht positief getest op leptospirose.

Hierdoor zijn enkele tientallen dieren ten onrechte afgevoerd van bedrijven. De vals positieve testresultaten zijn veroorzaakt door verkeerde batches die door de uitgangscontrole bij de fabrikant en de ingangscontrole bij de GD zijn gekomen.

Normaal zijn bij het onderzoek naar leptospirose drie tot vier van de duizend monsters positief. In het najaar nam het aantal positieve uitslagen toe naar zes tot zeven per duizend monsters. In het najaar ziet de GD vaker een opleving van leptospirosis, maar dan vaak gebiedsgewijs. Nu was de toename verdeeld over het hele land. Ook veebedrijven die al jaren vrij zijn van lepto bleken besmette dieren te hebben, waardoor de testresultaten verdacht waren.

"Er is sprake van een incindent dat inmiddels afgewikkeld is", aldus sectormanager Rund Peter Franken van de GD. Jaarlijks doet de GD ongeveer 100.000 testen op leptospirosis, waarvan nu enkele tientallen verkeerd zijn gegaan.

De GD vergoedt aan de betroffen bedrijven de directe kosten, waaronder een vergoeding voor de ten onrechte afgevoerde runderen en de kosten van vervolgonderzoek. Om welk bedrag het in totaal gaat wil Franken niet zeggen.

De Nederlandse melkveehouderij is vrijwel vrij van leptospirosis. In de vleesveehouderij komt de ziekte bij ongeveer 40 procent van de bedrijven voor. Leptospirose wordt veroorzaakt door een bacterie en verloopt vaak zonder symtomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.