Redactieblog

244 x bekeken 2 reacties

Bomen en planten produceren geen methaan

Bomen en planten produceren zelf geen methaan. Dat blijkt uit Brits onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Planten stoten soms wel methaan uit, maar dit hebben ze daarvoor opgenomen uit de bodem. Eerder constateerden wetenschappers dat planten wel methaan, een van de belangrijkste broeikasgassen, produceren, maar dat blijkt nu niet waar. Het onderzoek kan een belangrijke rol spelen in de wereldwijde discussie over broeikasgassen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  "Uit een recente studie gepubliceerd in Nature van 12 januari 2006 door onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Kernfysica in Heidelberg, de Universiteit Utrecht en uit Belfast, blijkt dat bladeren van bomen en andere planten in laboratoriumomstandigheden het broeikasgas methaan produceren. Dit in tegenstelling tot eerdere wetenschappelijke inzichten, die ervan uitgingen dat planten in aanwezigheid van zuurstof geen methaan produceren. Daarmee leveren planten mogelijk een aanmerkelijke bijdrage aan de totale mondiale uitstoot van methaan. Met deze emissiebron is in de huidige Kyoto-afspraken geen rekening gehouden. Uit een eerste analyse blijkt echter dat de bijdrage hiervan aan het broeikaseffect waarschijnlijk veel kleiner is dan de CO2-opname door de jaarlijkse aangroei van bossen en planten. De aanplant van bossen is dus nog steeds een zinvolle manier om de uitstoot van broeikasgassen te beperken."
  Als men onder elkaar de onderzoeksresultatengaat betwisten, wat is dan überhaupt de waarde van een onderzoek? En welk onderzoek is juist, het eerste of het tweede?
  Helemaal eens vorige schrijver, men pikt eruit wat gewenst is.

 • no-profile-image

  Brits onderzoek neem je

  Universiteiten waarschuwen hun studenten voorzichtig te zijn met de uitkomsten van Brits onderzoek.De Britten hebben vaak een uitkomst waar met het onderzoek naartoe gewerkt moet worden. Uitkomsten die niet verwacht waren of te ver van de uitkomst liggen worden er vaak uitgegooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.