Redactieblog

378 x bekeken 6 reacties

Andere koers bio-melk

Biologische boeren maken zich druk over de plus die ze krijgen boven de prijs van gangbare melk. Fout.

Ze zouden zich druk moeten maken over het feit dat de biologische zuivel nog steeds geen merkproduct is.

Het toch van de gekke dat biologische melk meedeint op golven van de markt voor gangbare melk. Die is gekoppeld aan de bulkproducten. We zien dat bij DOC, die wankelt als bulkkaas weinig opbrengt. Kleine producenten van merkkaas, zoals Cono-Beemster en Rouveen hebben daar geen last van. Die blijven fier overeind. Leven van de specialiteiten.

Dat kan ook met bio-melk. Dat is ook een specialiteit. Slechts een paar procent van de zuivel wordt biologisch geproduceerd en verkocht. Alle factoren zijn aanwezig om er een merk van te maken. Er is een stabiele vraag, vaak emotioneel gebonden. De prijs speelt dan geen overheersende rol.

Daarnaast is er is een gering aanbod, dat ook nog gereguleerd kan worden. Immers, als er teveel bio-melk zou komen, kan men het altijd nog bestemmen voor de gangbare markt.

De grote vraag is: "Waarom maakt men van biologische melk dan geen merkproduct?" Eén van de antwoorden is dat de afzet niet goed geregeld is. Veel te veel aanbieders, die in de verkoopmarkt concurrenten zijn. Wat voor Friesland Foods en Campina gold, geldt ook voor de diverse verwerkers van biologische melk.

Daarom: in 2009 de verwerkers samenvoegen en samen werken aan één merk voor biologische zuivel. Dat is de enige manier om los te komen van de prijsvorming van nu en om een hogere melkprijs voor de biologische boer te bereiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Sorry Wakker Dier, maar jouw stupide geneuzel slaat helemaal nergens meer op. Hoe kun jij nou een goed idee om biologische boeren te ondersteunen afkraken?Of ben je bang dat de consument daar nadeel van heeft? Gelukkig voor de meeste weldenkende mensen mag iedereen zelf nog beslissen of hij of zij nageslacht op de wereld zet en al die mensjes zullen toch moeten eten. (Jammer dat jouw moeder daar destijd niet wat meer bij stilgestaan heeft).
  Mogen die dan ook zelf bepalen wat dat menu dan mag zijn? (En nee, dat hoeft geen kaviaar, kikkerbilletje of foie gras te zijn). Of hebben we daarvoor straks de menupolitie die komt kijken wat er op ons bord ligt? Dat lijkt jouw zeker wel aantrekkelijk, jullie methodes neigen in die richting (Zie: Econostra, Peter Siebelt).

 • no-profile-image

  goede boer

  Ik kan vergaderboer even niet meer volgen. Te veel bio-melk maar overhevelen naar de gangbare melkmarkt, volgens vergaderboer. Zodat er dan aan de ene kant marktregulatie komt voor bio-melk. Terwijl aan de andere kant vergaderboer een fervent voorstander is van een vrije markt voor gangbare melk.
  Ook heeft Neelie Kroes bij de fusie FF en Campina aangegeven dat er geen al te sterke bundeling aan de aanbodzijde mag komen. En vergaderboer meldt doodleuk dat bij de biomelk er maar één verwerker/aanbieder moet komen. Hoe verwarrend allemaal.

 • no-profile-image

  Jerry

  Alle bio-boeren aan Eko-Holland leveren, daar is de melkprijs niet aan de gangbare prijs gekoppeld.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Vergaderboerke schrijft zo als het hem uitkomt.
  Genoemd boerke heeft helemaal niets met biologische melk of de producenten.
  Hij denkt bij al zijn prevelementjes uitsluitend aan zijn eigen centjes.
  Bemoei jij je vooral met de gangbare superbioindustrieele melkerij.
  Daar leef jij van vergaderboerke.
  Laat jouw subjectieve licht schijnen over de inmiddels tot een extreme vorm van dierenexploitatie verworden boerenactiviteit.
  Sorry vergaderboerke....maar meer woorden wil -een wakker dier- aan jouw geneuzel echt niet kwijt!

 • no-profile-image

  Rob

  Als consument zeg ik: prima zo. Ik kan kiezen uit verschillende soorten en dat is prettig. En als de prijs weer eens naar beneden gaat, ook goed. Daar lig ik niet wakker van. Maar vooral het feit dat er verschillende merken zijn is voor de consument prettig. Je kiest dan wat bij je past.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Kennelijk ben ik niet duidelijk geweest. Een overschot aan biologische melk is altijd zo klein dat het de gangbare nooit zal verstoren. Het brengt alleen minder op dan biologische melk, vooral als dit als merkproduct in de markt wordt gezet. Deze mogelijkheid heeft biologische melk, terwijl dat bij gangbare melk niet mogelijk is. En wat de concentratie van de verkoop van biologische zuivel betreft: het feit dat mevrouw Kroes bang is voor concentratie van marktmacht bewijst de kracht ervan. Juist daarom is het zaak de afzet van biologische producten te concentreren. Dat is een verschil met marktregulatie van overheidswege. Dit is gewoon inspelen op de marktsituatie. Eén van de voordelen van de vrije markt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.