211 x bekeken 3 reacties

Akkoord VanDrie en Dierenbescherming over welzijn kalveren

De VanDrie Group heeft met de Dierenbescherming afspraken gemaakt over verbeteringen in het welzijn van vleeskalveren.

Voor een groot deel van de dieren die het bedrijf verhandelt is overeengekomen dat het hemoglobinegehalte in het bloed nooit onder de 6 millimol per liter mag liggen.

Dat hebben beide partijen vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Ook moeten de kalveren gelijktijdig kunnen eten en drinken en zijn maximale transportafstanden beperkt. VanDrie hoopt dat tegen het einde van het jaar zo’n 200.000 dieren hieronder vallen. Het vlees, dat vanaf morgen door Albert Heijn wordt verkocht, krijgt een keurmerk van de Dierenbescherming.

"Dit is een historische dag", zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. "Wij hebben een enorme mijlpaal bereikt voor het welzijn van kalveren." Volgens Dales is dit resultaat voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de bereidheid van zijn organisatie om te blijven overleggen met de sector. "Wij stellen niet alleen misstanden aan de kaak, maar werken ook aan een oplossing."

Volgens directeur Henny Swinkels van VanDrie neemt zijn bedrijf alle kosten voor de aanpassingen bij veehouders op zich. Om hoeveel geld het precies gaat, wil hij niet zeggen, maar hij bevestigde wel dat er meer dan 'enkele honderdduizenden euro’s' mee zijn gemoeid.

Ook voor de kalveren die geen keurmerk krijgen, zijn afspraken gemaakt, zij het minder vergaand. Voor alle dieren van VanDrie geldt voortaan dat zij niet in de gevarenzone wat betreft bloedarmoede mogen komen, tweemaal zo veel ruwvoer krijgen en bij langeafstandstransporten in klimaatgestuurde veewagens worden vervoerd.

Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) is enthousiast over het initiatief. Hij hoopt dat landbouwminister Gerda Verburg dit onder de aandacht zal brengen van haar Europese ambtsgenoten.

Lees ook Verschillende afspraken over kalveren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  is weer eens wat anders dan gewoon pesten zoals de pvdd doet

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Blijft nog steeds een feit Jan van Drie bepaald.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Laat dit een voorbeeld zijn voor Wakker Dier, pvvd en al die andere zgn. "dierenvrienden". Zo kun je wat bereiken, niet door maar wat te schreeuwen. En laat wakker dier nu niet komen met te zeggen dat dit aan hen te danken is!

Of registreer je om te kunnen reageren.