Redactieblog

280 x bekeken 2 reacties

'Veevoeding nu soms meer belastend dan vroeger'

De huidige veevoeding is in sommige gevallen meer belastend voor het dier dan de voeding vroeger.

Dat stelt voedingsdeskundige Harry Vahl tijdens een symposium over diergezondheid van Fidin, de brancheorganisatie voor diergeneesmiddelen.

"Door het wegvallen van het diermeel is de kwaliteit van het voer verminderd, omdat er een hoger eiwitgehalte in het voer zit. Dit veroorzaakt meer gezondheidsproblemen". aldus Vahl. De voeding is door de jaren heen veel minder veranderd dan het genetisch potentieel van de dieren in de veehouder, constateert Vahl uit onderzoek bij pluimvee van een hedendaags ras en een ras uit de jaren ‘50.

Vahl pleit voor meer aandacht voor de gezondheidsgevolgen van de voeding. "Er moeten nutritionele bruggenbouwers komen die de gezondheidsproblemen en de voeding gezamenlijk oppakken om dit te verbeteren. Er is behoefte aan meer samenwerking en overleg tussen voedingsproducenten en gezondheidsdeskundigen", aldus de voedingsdeskundige.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos

  De oplossing staat al in het artikel! Diermeel voeren. Om kanibalisme tegen te gaan (om de verontruste burger gerust te stellen) varkensdiermeel => kippen en kippendiermeel => varkens. Wij eten +/- 75% van karkas (wat dus voedselveilig is!), waarom kan dan de rest niet door dieren geconsumeerd worden?

 • no-profile-image

  Gino

  Die nutrionele bruggenbouwers zijn er al, maar er wordt nog te vaak naar de goedkoopste oplossing gegrepen. Voer wordt nog steeds vaak geoptimaliseerd op kostprijs, waardoor dit helaas niet altijd het beste voer is. Door goedkope antibiotica te gebruiken wordt het een en ander weer onder controle gehouden.
  Echter bedrijven zoals BIOMIN en Panagro health & nutrition werken al jaren aan oplossingen waarbij dieren op een gezonde manier kunnen presteren zonder dat dit tenkoste gaat van het welzijn van de dieren en de productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.