Redactieblog

2 reacties

Veemarkt: verleden tijd

De veemarkt in Utrecht dreigt te verdwijnen. De markthallen krijgen een andere bestemming. Veehandelaren protesteren.

Vraag: is het zo erg dat de veemarkt in Utrecht verdwijnt? Het antwoord is nee. De veemarkt is verleden tijd. Er zijn nog markten in Leeuwarden en Purmerend. Met kunst en vliegwerk leven ze een niet al te florissant bestaan. De aanvoer blijft zo'n beetje gelijk. Wat aangevoerd wordt is een schijntje van de totale Nederlandse veehandel. Deze markten vervullen geen functie meer bij de prijsvorming. Daarvoor is het marktaandeel te klein.

Ik spreek uit ervaring. In het Oosten hebben we sinds jaren geen veemarkt meer. We missen die ook niet. Het vee gaat probleemloos weg. En we beuren niet minder voor het vee. Vaak zelfs meer dan de noteringen van de overgebleven veemarkten aangeven.

Veehandelaren moeten inzien dat de veemarkt een gepasseerd station is. Vroeger waren er allerlei markten. Voor alle soorten vee. Varkensmarkten verdwenen veel eerder. En toch vindt er nog altijd prijsvorming plaats.

Veehandelaren, die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt, moeten beseffen dat in een moderne tijd geen oud middel als de veemarkt past. Het is een schakel teveel, die geld kost. Er zijn andere methoden om het overtollig vee via de kortste weg daar te krijgen, waar het uiteindelijk moet zijn. Dat is bij de mester, de slagerij of de nieuwe gebruiker.

Zou internet ook een middel zijn om het vee te verkopen? Een uitdaging voor jonge veehandelaren om een nieuw systeem op te zetten. En daarmee de veemarkt definitief tot het verleden te laten horen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    M.van den Hengel

    Mooi om te lezen dat vergaderboer dus wel de veemarkt notering gebruikt om zijn eigen prijs te vergelijken en daar zit nu net het sterkste punt van de veemarkten;openbare prijsvorming en toegangkelijk voor iedereen.Vergaderboer moet zich ook realiseren dat de huidige veemarkten geexploiteerd worden door de handelaren zelf:met veel enthousiastme en inzet houden ze afzetkanaal voor vee open waarin zij geloven en,net als de vergaderboer zelf aan de melkveehouderij,verknocht zijn als hun manier van werken.En of de veemarkt zijn tijd voorbij is dat zullen de klanten van de veehandel wel uitmaken.

  • no-profile-image

    Ger

    Onzin. De markt geeft nog steeds de toon aan. Als de prijsvorming wordt overgelaten aan de zgenaamde verzamelaars beuren we minder. De veemarkt in Utrecht moet dus blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.