7 reacties

Vee- en vleessector krijgt 9 miljoen voor verduurzaming

De vleessector kan de komende drie jaar negen miljoen euro tegemoet zien voor verduurzaming van de keten.

Hiermee moeten onder meer nieuwe stallen worden ontwikkeld die beter zijn voor dierenwelzijn en milieu dan de bestaande houderijsystemen.

Het kabinet start daartoe het Impulsprogramma Verduurzaming Agroketens, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van landbouw. Van het geld moet ook verder onderzoek naar de productie van plantaardig eiwit worden gefinancierd. Dat is nodig, omdat de consumptie van vlees wereldwijd explosief groeit, zo stelt minister Gerda Verburg

Het komende jaar is er vijf miljoen euro beschikbaar voor het impulsprogramma, in 2010 drie miljoen en in 2011 een miljoen. Welke bedrijven voor hoeveel geld in aanmerking komen, is nog niet bekend. Het kabinet werkt nog aan de verdere invulling van de regeling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart

  Een goed voornemen, dat er geen geld naar de bio-logisch-e houderij gaat is omdat deze manier van houden tegen de milieu eisen indruist. Biologisch zit tussen de oren, maar daar kun je niet van leven. Bovendien is het slecht voor het milieu. Het produceren van een kipfile is milieutechnisch het gunstigste. Maar dan wel in de gangbare houderij. Daar zijn inmiddels stallen ontwikkeld die nog maar 40% van de energie behoefte hebben van een traditionele stal. Dat is een stap op weg naar duurzaam produceren. Met de nieuwe welzijnswet kan de sector jaren verder.

 • no-profile-image

  Antoine van de Kruijs

  Beste Rinie en Linda, hoe vinden jullie het dat in Duitsland 4.800 biologische varkens zijn geruimd, omdat ze buiten een brucellose besmetting hadden opgelopen? Kunnen jullie dit nog DIERVRIENDELIJK of DUURZAAM noemen?

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Beste Linda, als jouw wensen doorgaan heeft de minister aan 9 miljoen niet genoeg. Wat denk je dat het de sector kost om stallen en inventarissen af te breken die nog helemaal niet zijn afgeschreven? Of moeten die ondernemers die schade zelf maar lijden? Terwijl nog helemaal niet bewezen is dat de bevolking ook allemaal biologisch gaat eten.

 • no-profile-image

  A Wakker Dier

  Waarom komen de vrouwen altijd hier van die onnozele opmerkingen van biologisch?

  Biologisch is niet goed voor duurzaamheid, dat is gangbaar.
  Maar dat past niet in het straatje van ze,dus draaien ze het om!

  Er zijn gewoon twee vormen van landbouw, die beiden een bestaansrecht hebben. En beiden zijn niet perfect.
  Maar dat hoor je de Wakker Dier aanhangers nooit roepen, want dan vliegen de subsidies weg van ze...

 • no-profile-image

  Rinie

  Mooi dat de minister meer belang is gaan hechten aan duurzaamheid. Een pluim! Echter er zijn al voorbeelden te over, hoe dat moet, namelijk de totale biologische sector. Daar gaat vreemdgenoeg nou juist de minste subsidie naar toe! Ik snap niet dat de minister een pappen en nathouden-beleid voorstaat in plaats van extra stimuleringsgelden te verstrekken om in de Nederlandse agrarische massaal, voordat het te laat is, over te schakelen op biologisch boeren. Beter voor mens, dier en grasland. Alleen wat juist is heeft recht op steun. Want zeg nou zelf, zou u die koe op de betonvloer, dat varken en die kip in de bioindustrie willen zijn?

 • no-profile-image

  Jacob Grimm

  Je kunt tussen de regels doorlezen dat voor het biologisch geneuzel in de toekomst echt geen plaats is. De explosieve vraag naar dierlijk eiwit zal alleen maar toenemen en die paar centen die Verburg nu beschikbaar stelt hebben we hard nodig voor onderzoek naar nieuwe eiwit bronnen. Dus Linda en Rinie, als jullie bordje een keertje leeg blijkt te zijn, denk dan eens aan mij, want de massa denkt dan niet meer aan jullie....Voedsel behoord tot de eerste levensbehoefte en als er tekorten gaan optreden en dat zal niet lang meer duren voor het rijke westen, is dat biologisch geleuter gelukkig een keer voorbij en kunnen we onze energie steken zaken waar het echt om draait…. Voedsel produktie voor een betaalbare prijs en waar een ieder in de keten ook fatsoenlijk voor word betaald. Eigenlijk zijn jullie alleen maar een paar tijdelijke stoorzenders die vanzelf wegstommen als die tekorten gaan optreden.

 • no-profile-image

  linda

  dat betekent dus een onmiddellijke stopzetting van de bouw van megastallen. afbreken van zeugenkooien en vleeskippen schuren en legbatterijen. alle vergunningen intrekken voor uitbreiding van de bio-industrie en subsidies rechtstreeks geven aan alle biologische boeren die immers al duurzaam en diervriendelijk bezig zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.