Redactieblog

501 x bekeken 1 reactie

'Uitbraak herkauwerpest bedreigt ook Europa'

Marokko kampt met een grote uitbraak van Peste des petits ruminants, Pest van de kleine herkauwers (PPR).

Sinds eind juli zijn er in Marokko 133 uitbraken van de ziekte gemeld, verspreid over het hele land. De ziekte, die verwant is aan runderpest, dreigt te verspreiden naar buurlanden. Dit komt vooral door het aanstaande Suikerfeest, waardoor er in Noord-Afrika veel gehandeld wordt in vee. "De ziekte vormt ook een bedreiding voor Europa, met name voor Spanje, dat veel vee verhandeld met Marokko", aldus de FAO.

De FAO voorziet dat de economische schade van de ziekte niet zo groot zal zijn als die van een uitbraak van runderpest. "Maar de sociale gevolgen zullen groter zijn omdat schapen en geiten een belangrijke rol spelen in de samenleving van Noord-Afrika."

Het is voor het eerst dat de ziekte boven de Sahara wordt aangetroffen. De bron van de uitbraak is nog niet vastgesteld, maar waarschijnlijk is het via diertransporten in Marokko gekomen. Dieren met PPR vertonen hoge koorts, diarree en luchtwegproblemen. De ziekte is in veel gevallen dodelijk. De verspreiding gaat vooral via diercontact.

Eén reactie

 • no-profile-image

  rene

  Ik ben net begonne met een nieuw project aangaande Marokko en ecologie, landbouw en volksgezondheid.

  IK zoek mensne die zich willen aanmelden en die zich willen buigen over de vele problemen die zich in Marokko op dit gebied voor doen.

  ASangezien wij de ervaring hebben, helaas velen van ons door de harde praktijk ervaringen op de Veluwe met vele uitbraken.

  Help Marokko en mail op info@apoldro.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.