Redactieblog

216 x bekeken 1 reactie

Toelating Q-koorts vaccin

Het Bureau Diergeneesmiddelen heeft toelating verleend voor het vaccin tegen Q-koorts.

Daarmee gaat de vaccinatiecampagne tegen Q-koorts bij melkgeiten en -schapen door. Dat meldt het ministerie van landbouw. Het Franse vaccin is nieuw en heeft in Europa nog geen toelating voor gebruik.

"We willen zo snel mogelijk beginnen met de vaccinatiecampagne. Naar verwachting is dit half oktober", aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw. "De vaccins zijn voor de goedkeuring al besteld, zodat daar geen tijd mee verloren is gegaan", legt de woordvoerder uit. LNV heeft 80.000 doses vaccin besteld bij de Franse producent Ceva. Dit is voldoende om 40.000 dieren te vaccineren. De tweede vaccinatie moet drie weken na de eerste vaccinatie plaats vinden.

Het ministerie heeft een gebied aangewezen rondom de Brabantse plaats Uden waar melkschapen en melkgeiten gevaccineerd mogen worden. "De vaccinatie kan waarschijnlijk bij 50 procent van de dieren gebeuren. Dat komt doordat het vaccin alleen gebruikt mag worden bij geiten die niet dragend zijn. Uit een enquête van de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat geitenhouders verwachten dat half oktober de helft van hun veestapel dragend is."

Er is nog geen zekerheid over de effectiviteit van het vaccin. "Die moet tijdens de vaccinatiecampagne duidelijk worden." In Noord-Brabant en Gelderland zijn dit jaar meer dan zevenhonderd mensen ziek geworden door een besmetting met Q-koorts. De ziekte is naar verwachting afkomstig van geiten en schapen die besmet zijn met de ziekte.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Martin Hendriksen

    Ik zoek contact met Mariska Vermaas

Of registreer je om te kunnen reageren.