Redactieblog

19 reacties

Sterke groei in antibiotica

Het antibioticumgebruik in de veehouderij is in 2007 met 9 procent toegenomen.

Dat blijkt uit gegevens van de brancheorganisatie voor diergeneesmiddelensector Fidin. De gegevens zijn gebaseerd op verkoopcijfers.
In 2007 werd in totaal 590.000 kilo werkzame stof antibiotica verkocht aan dierenartsen, 47.000 kilo meer dan het jaar ervoor. Het overgrote deel van de antibiotica, ongeveer 90 procent, bestaat uit middelen die gebruikt worden voor koppelmedicatie zoals premixen, topdressings en drinkwatermedicatie. De toename in het gebruik betreft vooral de orale toepassing van middelen die worden ingezet bij de bestrijding van PIA bij varkens en clostridium en darmziekten bij kalveren.

Volgens Fidin is een deel van de stijging te verklaren uit voorraadvorming bij dierenartsen in verband met prijsstijgingen. "Het verkoopvolume was in het vierde kwartaal van 2007 aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, terwijl het gemeten volume in het eerste kwartaal van 2008 aanzienlijk lager blijkt te zijn", aldus Frederik Schutte van Fidin.

Een tweede mogelijke oorzaak is volgens Fidin de schaalvergroting in de veehouderij, waardoor een toename van infectiedruk ontstaat van ziekten als luchtweg- en darmaandoeningen. In Engeland daalde in 2007 het antibioticumgebruik met 4 procent naar 388.000 kilo werkzame stof. In Denemarken nam het gebruik in 2007 met 5 procent toe tot 121.000 kilo werkzame stof. Van de andere Europese landen zijn geen gegevens over 2007 bekend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bussygirl

  Tuurlijk neemt die antibiotica gebruik toe we willen alleen maar meer alles kunstmatig geven dat is ongezond.
  De oplossing voor (slechte)melkpoeder, gewoon biest en daarna de melk, van de moeder geven en dan langzaam overgaan op gewoon voer.
  Waarom groeit er biest? waarom krijgt een kalf dat niet? het is er voor hen gekomen, als wij de natuur uitbuiten en steeds meer veranderen zal geen een dier meer gezond kunnen leven zonder al die kunstmatige troep waar ik ook antibiotica onder wil scharen.
  Alles moet kunstmatig en met machines computer gestuurd, omdat de boer meer tijd over wil houden, misschien een ander vak moeten leren? dacht dat boeren mensen met een hart voor hun levende have waren, maar als ik mijn kalveren aan een machine melk zou moeten leren drinken voel ik me een onmens die dieren mishandelt en zou me schamen.

  Een mensenkind wat zonder liefde opgroeit word een asociaal wezen, kalfjes die zonder hun moeder opgroeien worden net zo goed aso's.

  Een lieve koe kan je zelf in de hand werken, en dat begint al met het droog gelikt mogen worden na de geboorte, het eerste kontakt, dan het drinken zoeken, het warme moederlijf voelen, haar geur herkennen, voor moederkoe ook veel beter, dit heeft gunstige werking op de baarmoeder en dus ook op de vruchtbaarheid voor de volgende ronde.
  En die paar liter melk die je daardoor minder in de tank hebt, is wel minder geld voor allerlei medicijnen en dierenarts bezoek dus volgens mij een goede compensatie.

 • no-profile-image

  melker

  Het antibioticumgebruik in de MELKveehouderij kan heel gemakkelijk terug gebracht worden!
  HOE ?
  DTS (diallythiosulfide) biedt de oplossing voor behandeling van mastitis en hoog celgetal koeien en werkt ook bij kalverdiarree.

 • no-profile-image

  melkveehouder Wim.

  Ook nog even een kritisch opmerking naar fabrikanten/handel. Het komt nogal eens voor dat een kuur bestaat uit bijvoorbeeld 3 dagen 30 cc spuiten terwijl er 100cc in het flesje zit. Meestal is het restant niet houdbaar dus dat kan in de chemo-box of opgemaakt door iets hogere dosering.

 • no-profile-image

  Gino

  Is het antibioticaverbruik met gebruikseenheden gestegen of zijn de prijzen van de antibiotica met 9%gestegen waardoor de totale omzet is toegenomen?
  Hiermee praat ik het oneigenlijk gebruik van antibiotica niet goed. Door preventief te werken en door ziekten te voorkomen kan het antibioticaverbruik al flink omlaag. Door een goede voeding kan ook het antibioticaverbruik worden verminderd. Mogelijkheden genoeg om het antibioticaverbruik te laten dalen. Gelukkig zijn er ook al heel wat veehouders die dit inzien en alleen daar antibiotica gebruiken waar het echt niet zonder kan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Henk,
  Dat is gewoon bullshit met file.
  Is jou keuze dus om ver van het werk te gaan wonen!
  Van de meeste mensen die ik ken, wonen ze binnen een kwartier van het werk. Dat is dus per week 2.5 uur op de gemiddelde werkweek van 38 uur. Dus wat lul je nu.

  Bussygirll, dus je vergelijkt een enkel geval met de hele sector. Stom stom stom...... melk groeit niet, melk wordt gevormd door de koe.

 • no-profile-image

  Ano

  Even de situatie schetsen.
  Ik ben een fervente lezer van deze webstek, ik heb enige ervaring in de veehouderij en ben agropositief, maar ook kritisch.
  Naar mijn mening moeten we af van dierenarts die eventjes 3 dozen medicijnen door de vrouw laat afzetten bij boer Jos die gebeld heeft dat er te veel zeugen verwerpen, terwijl meneer vanop zijn bureau bij intervet een nieuwe bestelling plaats. (cru voorbeeld)
  Ik pleit er ook voor dat er meer gestructureerde oplossingen voor problemen komen. Dit zit volgens mij voor een groot stuk in het hoofd van de boer. "We hebben het altijd al zo gedaan" "Vroeger ging het ZO ook". Dit is een puur menselijke reactie, maar je bent toch ondernemer? Probleem: waar vind je ONAFHANKELIJK advies en kennis, want de ene vertegenwoordiger zegt zus en de andere zo, en ze spreken misschien maar de halve waarheid.
  Persoonlijk heeft mijn werkgever de opmerking gemaakt, waarom ik de boeren zo goed wilde inlichten.
  Dit stemt toch tot nadenken?

 • no-profile-image

  Kalfje

  De stijging van het antibiotica gebruikt in de vleeskalversector is eenvoudig te verklaren. Door het goedkoper maken van de melkpoeder, het zogenoemde nulprodukt, creeer je problemen in de darmen en de maag van het kalf. Clostidium treedt hierdoor veel meer op dan jaren geleden, toen konden wij dit verschijnsel niet. De bezuinigingen bij de grote intregaties zijn de oorzaak van dit probleem. Het goedkope voer werkt een hoog antibiotica verbruik in de hand.
  De oplossing is goede "duurdere" melkpoeder. De kalverintergraties zijn hiervoor verantwoordelijk, het antibiotica gebruik zal dan zeker dalen!!!

 • no-profile-image

  henk

  hallo Jeroen buitenland sta je wel eens voor nul euro in file als hier iemand 40 uur betaalt krijgt is die ook 60 uur van huis ,lig niet te zeuren over minium loon kijk ook eens naar waarde stijging .
  maar het ging over antibioticum en ik vind dat er te veel automatisch gebruikt wordt ,als standaard pakket .
  Antibiotica is zeker geen geneesmiddel het hoort thuis onder bestrijdings middelen [bestrijd ziekten ]
  brabant gegroet

 • no-profile-image

  Piet

  Zoals nu uit ziet zal antibiotica alleen maar groeien ,grotere bedrijven minder andacht per dier .
  Dit zal zeker veranderen als mensen bewust gaan kieze voor gezond voedsel
  de reclame jij betaalt jij bepaald is duidelijk.
  De groep boeren die bewust met dieren werken groeit ook ,niet snel en het zijn ook niet de grootste ,maar als je ziet wat er kan op die bedrijven kun je gerust de vraag stellen wanneer wordt de rest wakker .
  Tot zover groeten piet .

 • no-profile-image

  Wim.

  Beste BUSSYGIRL, ik ben met u eens dat een mensenkind dat zonder LIEFDE opgroeit een ASO word, echter een mensenkind dat opgroeit zonder PLATTELANDSCONTACT word een BUSSYGIRL. Kom maar eens bij mij hoor! Ik wil allerminst ontkennen op antibioticagebruik maar de diverse (innovatieve) middelen zijn tegenwoordig zo specifiek, veilig en trefzeker met zeer beperkte bijwerkingen in te zetten terwijl de prijs verhoudingsgewijs laag is t.o.v. de waarde van het dier. We noemen het daarom toch ook geneesmiddel?

 • no-profile-image

  Wim.

  Beste BUSSYGIRL: Ik had u graag willen bedanken voor het succes wat u ook mij zou willen toewensen. Helaas lees ik nu dat u van u zelf vind geen aanhangster van ''die speciale partij in de politiek'' te zijn. Hiermee vervalt uw geloofwaardigheid en valt u door de mand.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bussygirl,

  En met dit verhaal verklaar je nog meer onzin dan wat je deed.

  Waarom groeit er biest? waarom krijgt een kalf dat niet?
  Jou tekst van eerder, biest groeit niet, dat vormt zich als eerst melk. Is dikker en bevat alle bestandsdelen die kalf nodig heeft. Waarom krijgt het kalf het niet? Ik heb veel bedrijven gewerkt, maar ze krijgen altijd biest. Dus hiermee verklaar je gewoon,dat je niet verder bent geweest dan de kinderboerderij.
  Mij medewerkers krijgen een waarschuwing als een kalf niet binnen vier uur colestrium(biest) hebben gehad, naar twee waarschuwing andere baan.
  Dus kom maar op met je verhaal.....
  En trouwens boer lui... denk niet dat er veel mensen zijn die meer dan 60 uur per week maken voor een minimaal loon.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Melker( peter?),

  Gewoon netjes werken bespaard je hoop ellende. Kosten voor al die middelen en hulpjes kosten je meer, dan dat het je opleverd.

 • no-profile-image

  boerin

  Tjonge jonge bussygirl, wat een boel conclusies en veroordelingen.
  Sinds wanneer gaat biest in de tank ipv in het kalf, worden kalfjes niet meer drooggelikt door hun moeder en sinds wanneer zijn boeren lui ??????
  Er klopt helemaal niks van jou conclusies !!!! Houd op met boeren zwart te maken, ga in plaats daarvan eens kijken bij een echte boer hoe het er aan toe gaat, en vraag hem dan meteen waaarom alles efficiënter moet dan vroeger. Je zult schrikken van het antwoord ! Dus steek je hand maar vast in eigen boezem, en zet alsjeblieft niet meer van die onzin reacties neer !!!!
  Groet, een boerin met veel liefde voor haar vee uit drenthe !

 • no-profile-image

  Bussygirl

  Jeroen sorry ik heb geheimhoudingsplicht van mijn baas dus mag jouw niet vertellen op welke bedrijven ik deze ellende ben tegengekomen.
  LNV weet er inmiddels al van en komt regelmatig kijken, maar kan verder niets doen dit is de boer zijn eigen manier van..... zeggen ze dan.
  En wat jij vind van een kinderboerderij mag je zelf weten dit zijn "gewone" zg melkveehouderijen hier gewoon in Nederland.
  Als je het taalgebruik van mij wilt corrigeren mij best, voor mij groeit melk in de uier, en niet vormen dat doe je met klei.
  Waarom ik de vragen stelde, is niet dat ik het niet weet, maar meer om erover na te denken.

 • no-profile-image

  Lot

  Ik ben ervan overtuigd dat de onwetendheid op het gebied van Blauwtong hier ook een rol in speelt. Boeren hadden veel zorg om hun schapen en meenden er goed aan te doen antibiotica in te zetten. Dit heeft nauwelijks resultaat gehad. Het verhaal van bussygirl vind ik nogal ongenuanceerd. Zelf werken we met een kalverdrinkautomaat. Een lust voor het oog, kalveren die drinken op hun eigen tijd. En inderdaad een boer wil graag ook wat tijd overhouden.

 • no-profile-image

  Boerin

  Welk verschil praten we nu eigenlijk over? Eerst de extra aanschaf eind 2007, wegstrepen tegen de lage vraag begin 2008, dan de blauwtong behandelingen evalueren, en eraf trekken, wat is dan de hoeveelheid werkelijk meergebruikt antibiotica? Voor ons bedrijf, 130 melkkoeien en 100 stuks jongvee, is afgelopen jaar het gebruik ook gestegen vooral door blauwtong, maar ook door de hogere leeftijd van de gemiddelde melkkoe. En dames op leeftijd zijn nu eenmaal iets meer ondersteuning nodig hier en daar. Wat is dan de prioriteit, duurzaamheid of medicijngebruik.... Verder een korte reactie op Bussy Girl, kind, ga iets anders doen, iets wat je kunt overzien en waar je over mee kan praten ipv dit ongenuanceerde gebabbel wat wel heel ver van de waarheid staat.

 • no-profile-image

  Bussygirl

  Aan allen die denken dat ik geen verstand zou hebben van de koeienwereld.
  Ik heb op diverse boerderijen gewerkt en werk er nog en niet de meest diervriendelijkste methoden meegemaakt, kalf word van de moeder getrokken in een aparte stal neergelegd, en zoekt het maar uit word niet eens drooggewreven, kreeg geen biest en moest met nepmelk groot worden, sorry maar dan gaan mijn haren overeind staan, kan dat nu niet anders.
  Biest word gewoon door de goot gespoeld want ze is met antibiotica drooggezet.
  Er zijn gelukkig steeds meer boeren die inzien dat het ook op een andere manier kan en dat juich ik alleen maar toe.
  Op zo natuurlijk mogelijke wijze is mijn standpunt.
  Sorry aan allen die mij langs willen laten komen daar bedank ik voor, heb al genoeg ervaringen en zal de laatste boer niet tegenkomen die op zo grove wijze bezig is als hiervoor beschreven.
  Degeen die wel goed bezig zijn wil ik veel succes wensen, en zegt het voort, de diervriendelijke methodes moeten steeds meer doorgevoerd worden, overigens ben geen aanhanger van die speciale partij in de politiek.

 • no-profile-image

  boer

  Het antibioticagebruik is sinds het diermeelverbod duidelijk gestegen bij varkens en pluimvee.De vertering is sindsdien een zorgenkindje geworden.Ook al hebben de mengvoerfabrikanten vanalles geprobeerd,het is nog verre van goed.We hebben van de kip en het varken noodgedwongen vegetariers moeten maken.Dat wreekt zich natuurlijk omdat de dieren nu broodnodige bestanddelen in hun voedselpakket missen moeten.Dat valt alleen te corrigeren met antibiotica.Dat is iets wat een boer eigenlijk helemaal niet wil!Hier ligt een schone kans voor de maatschappelijke organisaties,die niets liever willen als meer dierwelzijn.Maar die geven nu niet thuis,want deze zaak past niet zo goed in hun straatje,het zijn per slot van rekening zelf ook allemaal vegetariers.Een gemiste kans voor hun!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.