Redactieblog

2 reacties

Socialisatie is in te fokken

Fokkerij puur op fokwaarden levert niet altijd een betere kwaliteit van de veestapel op.

Dat zegt hoogleraar Fokkerij en Genetica Johan van Arendonk van Wageningen UR op een symposium over ontwikkelingen in de dierlijke productie.

"De sociale interacties van dieren onderling vormen een steeds belangrijker aspect voor de productiekwaliteiten. Dat komt doordat de dieren steeds meer in groepshuisvesting worden gehouden", legt Van Arendonk uit.

Uit onderzoek van de Wageningen UR onder 25 generaties kwartels blijkt dat het gewicht van de dieren op zes weken bij fokkerij alleen op fokwaarden minder hard stijgt dan bij fokkerij op basis van fokwaarden en sociale eigenschappen. Dit komt vooral omdat de sterfte onder de dieren die geselecteerd waren op groeicapaciteit groter is. "Denk bijvoorbeeld maar aan het negatieve effect door kannibalisme onder kippen op de productie", aldus Van Arendonk.

Fokkerij op basis van fokwaarden en het opnemen van sociale interacties bij vee biedt volgens Van Arendonk meer genetische variatie. "Daarnaast is er een positief effect op welzijn, gezondheid en productiviteit."

Uit onderzoek dat in samenwerking met Hendrix Genetics wordt gedaan blijkt dat het groepsgedrag onder kippen fors kan verbeteren door te selecteren op agressief gedrag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  B

  Ja maar mijn beste mensen dit is wat KI.Samen al 25 jaar beweert dat je niet op alleen de fokwaarden kunt af gaan. KI.Samen kijkt al ruim 25 jaar naar de koe en haar mede genoten en haar huis vesting en eigenaar met een oog.En met dat bepalen ze de waarde van de koe en haar aanwezige dochters tegen over hun eigen bedrijf en milleu in hun stallen.
  EINDELIJK wat nuchtere kijk op levende wezens.

  Groeten B Stoks

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...ha, ha, en dat wisten we toch allang!
  ...is het bij mensen dan anders?? of bij
  piepers?.....

Of registreer je om te kunnen reageren.