175 x bekeken

Schapbestrijder Aptroot overweegt toch steun voor wet Donner

VVD’er Charlie Aptroot stemt waarschijnlijk in met de nieuwe wet voor de productschappen als dit betekent dat de Schilthuis-korting wordt afgeschaft.

Volgens de liberaal zou alleen in dat geval met deze wet een kleine stap vooruit worden gezet.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met minister Piet-Hein Donner (sociale zaken) over de Wet op de bedrijfsorganisaties, bedoeld om de productschappen te moderniseren. Met name VVD en SP vinden dat de schappen ondemocratisch zijn en pleiten voor meer invloed van de aangesloten ondernemers.

Voor beide fracties gaan de aanpassingen van Donner niet ver genoeg. Toch zei Aptroot gisteren waarschijnlijk in te zullen stemmen met de wet als de volgens hem ‘verderfelijke’ Schilthuiskorting wordt geschrapt. Hij heeft hiervoor al eerder een amendement ingediend. Donner voelt daar echter niets voor en het is nog maar de vraag of de VVD’er voor zijn voorstel een meerderheid in de Tweede Kamer kan vinden

Twee jaar geleden dienden CDA en PvdA juist een motie in om de Schilthuiskorting te handhaven. En na afloop van het debat gisteren zei SGP’er Bas van der Vlies ‘ernstige bedenkingen’ bij het voorstel van Aptroot te hebben.

De Schilthuiskorting geeft ondernemers die lid zijn van een dragende organisatie, zoals LTO, de helft reductie op de heffingen van het productschap. Tegenstanders van de afschaffing zijn bang dat zonder die korting er een leegloop bij die organisaties zal plaatshebben. Aptroot spreekt echter van een ontoelaatbare ‘dubbelverkoop’.

Of registreer je om te kunnen reageren.