Redactieblog

325 x bekeken 8 reacties

'Rift Valley-virus is erger dan blauwtong'

De economische gevolgen van een uitbraak met Rift Valley-virus in Nederland zijn vele malen groter dan van een uitbraak met blauwtong.

Dat zei Rob Moormann, viroloog van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR op een symposium in Wageningen. Het Rift Valley-virus komt voor in Afrika en kan dodelijk zijn voor dieren en mensen. De ziekte wordt verspreid door muggen.

"Rift Valley is dodelijk voor jonge dieren. Bij dieren jonger dan een week sterft tot 90 procent, terwijl bij iets oudere dieren het sterftepercentage op 30 procent ligt. Daarnaast kan de ziekte abortussen veroorzaken tot bij 100 procent van de veestapel", zegt Moormann.

De economische gevolgen zijn bij een uitbraak in Europa aanzienlijk groter dan bij blauwtong, omdat er bij een uitbraak een exportverbod wordt opgelegd van vier jaar. Het virus, dat bij mensen in de milde vorm griepachtige verschijnselen veroorzaakt, maar in ernstige vorm ook dodelijk kan zijn, wordt door veel verschillende soorten muggen verspreid waaronder de gewone huismug.

"Hierdoor zal de verspreiding ook snel gaan." Rift Valley-virus wordt internationaal gezien als een potentieel virus voor bioterrorisme. Moormann waarschuwt voor indianenverhalen. "Maar dat het risico dreigt staat vast. Uit de risicoanalyse van de EU blijkt dat de ziekte mede door de klimaatverandering en toegenomen mobiliteit van mensen en vee in Europa zal komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nietje

  En Nederland gaat gewoon verder met de aanleg van vele hectaren "kweekvijvers" voor de mug.
  Geen nieuwe woonwijk zonder een flinke plas water er middenin en dan nog even niet te spreken over o.a. oostvaarderswold.
  STOPPEN MET DEZE GEKTE; eerder gisteren nog dan vandaag.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....als we teveel 'Plasjes' krijgen, krijgen
  we last van 'steekbeesten'.... en niemand
  die dit beter weet als Plasje

 • no-profile-image

  gert

  ziekte van lyme neemt ook toe

 • no-profile-image

  Nietje

  @Bengel, wel eens met je uitspraak, maar men maakt in Nederland nu eenmaal veel stilstaand water, vernattingsgebieden, moerassen..... alles voor de natuur. En... Oostvaarderswold is natuurlijk ook niet in de stad. Ik bedoel te zeggen dat we in Nederland doorslaan met het aanleggen van watterrijke onderdelen. Hebben we eerst een halve eeuw gestreden tegen het water, gaan we het juist weer terugbrengen. Minder verharden in de dorpen en steden (helaas niet meer mogelijk) zou een goede optie zijn. Hemelwater wordt dan op een natuurlijke manier via de grond afgevoerd. Maar doordat we alles verharden hebben we meer last als het weer eens hard regent; hiervoor moeten we dan weer bergingsplassen aanleggen en daar komen dan die muggen en andere insecten weer op af. Het valt allemaal niet terug te draaien in deze tijd dat snap ik maar al te goed, maar voor 40 jaar terug waren de mensen zo gek nog niet. Men stond toen dichter bij de natuur dan de deskundigen op dit moment. Men denkt het te weten, maar ervaring is de beste leermeester.
  Stop met het vormen van plassen hier in Nederland. Niet in 't klein en zerker niet in het groot. We hebben al water genoeg hier om iedereen te kunnen plezieren, meer is echt niet nodig!

 • no-profile-image

  bengel

  Gert, wat brengt de tijgermug met zich mee?? en Nietje met doorstromend water is er minder last om een kweekvijver voor muggen te maken, dus die techniek moet toegepast gaan worden, geen stilstaand water.
  Trouwens sommige muggen weten andere plekken zoals tussen het (voor natuurverrijking) riet. De aanleg van natuur buiten de steden zijn ook oases voor de mug.

 • no-profile-image

  Roos

  alvast beginnen met het ontwikkelen van een enting?

 • no-profile-image

  gert

  ook de tijgermug is onderweg

 • no-profile-image

  boerin

  koffiedik kijken en angst zaaien

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.