Redactieblog

3 reacties

'Registratie blauwtong rampzalig voor vee-export'

Vee-exportorganisatie Veepro Holland is niet te spreken over de registratie van de vaccinatie tegen blauwtong.

"Veel veehouders hebben hun dieren wel laten vaccineren, maar hebben dit niet laten registreren", aldus directeur Johan van den Berg van de organisatie. "Voor de export van fokvaarzen is deze manier van werken rampzalig. Door het geringe aantal geregistreerde dieren dreigen exportwaardige, dure fokvaarzen, wellicht tegen slachtprijzen in de slachterij te eindigen."

De registratie van de blauwtongvaccinatie is nodig voor de export van vee. "Vrijwel niemand begreep waar dit voor nodig was, waardoor zeker in het begin van de vaccinatiecampagne weinig dieren geregistreerd werden als gevaccineerd tegen blauwtong."

Dienst Regelingen meldt dat er in totaal 69.445 runderen als gevaccineerd geregisteerd zijn. Van den Berg noemt dit extreem weinig.

Het aantal geëxporteerde runderen is de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in de eerste vijf maanden van het jaar met 29.867 dieren 34 procent minder dieren zijn geëxporteerd dan in de eerste vijf maanden van 2007. Ten opzichte van dezelfde periode in 2006 is de export van runderen meer dan gehalveerd (-52 procent).

Lees ook op het forum: Entregistratie schiet ernstig tekort

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Frans-jan, maak het nu niet te simpel anders gaan we het ook nog snappen.
  Maar .... je hebt wel gelijk.

 • no-profile-image

  A. B. Jongeneel

  Het probleem was dat in het begin de dierenartsen niet goed geïnformeerd waren.
  Onze dierenarts bleek desgevraagd wel het formulier te hebben maar wist verder nergens van.
  Hij heeft het enkele weken na de laatste enting gebracht omdat ik er uitdrukkelijk om vroeg.
  En hij begreep toen nog steeds niet wat voor nut zo'n formulier moest hebben.
  Dat is de fout geweest; De dierenartsen hadden geen informatie gehad.

 • no-profile-image

  Frans-Jan

  Misschien had het ook wel iets eenvoudiger gekund, ten tijde van de eerste enting waren de formulieren er niet en die moesten weer apart bij de vwa worden aangevraagd, niet eens te downloaden en dan moesten er alle levensnummers weer op worden ingevuld. Als je alles hebt laten inenten en dit word gemeld bij lnv moet er toch een makkelijker printje kunnen worden gemaakt.....

Of registreer je om te kunnen reageren.