Redactieblog

529 x bekeken 8 reacties

Open deur voor acties Wakker Dier

De Stichting Wakker Dier heeft weer nieuwe acties aangekondigd. Tegen de trage voortgang van het verdoofd castreren van biggen.

Is dat niet een beetje eigen schuld? Goed, ik ben melkveehouder. Kijk dus als een soort buitenstaander tegen de varkenshouderij aan. Dan wordt je echter niet vrolijk over de publiciteit rondom het castreren. Dat schaadt de varkenssector.

Lees de dagbladen. De Centrale Organisatie van de Vleessector (COV) zegt dat ze niet eerder beginnen met het opzetten van het financieringsfonds voor het verdoofd castreren voordat de NMA uitspraak in deze zaak heeft gedaan. De NMA heeft laten weten dat men best kan beginnen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) klaagt dat ze het geld voor het Fonds klaar hebben liggen, maar dat ze het niet kwijt kunnen. Gewoon omdat er nog geen Fonds is. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) zegt dat het tijdstip van aanvang van het castreren niet zo belangrijk is. Alles moet eerst goed geregeld zijn.

Dat vindt ook Annechien ten Have van de LTO-varkenshouderij. Die kondigt cursussen aan voor varkenshouders, die eigenlijk al hadden moeten beginnen. Door allerlei omstandigheden zijn ze nog niet gestart.

Door dit alles is Wakker Dier boos en kondigt nieuwe acties aan. Ik weet dat ik me nu niet geliefd maak bij varkenshouders, maar hebben we het niet een beetje aan ons zelf te danken? Door al deze publiciteit wordt de consument schuw en mijdt varkensvlees. Daarom vinden we het voor bodemprijzen terug in de supermarkt. Soms is de hand in eigen boezem steken niet onverstandig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Cees, helemaal mee eens, Organisaties zoals Wakker Dier e.d roepen middels een strak marketingconcept allerlei kreten uit over de consument. Consument luistert, en stapt met beide benen in het reclameverhaaltje. Bij ons in de melkveehouderij is het al niet anders, je voldoet aan steeds meer "eisen", maar voor betaald wordt er niet of nauwelijks. Consument gaat toch voor prijs, trend, snelle bereidingsproducten, zelf nadenken over je voeding is moeilijker dan achter Wakker Dier aanhollen, dan heb je in elk geval als consument iets aan je eventuele schuldgevoel gedaan.....

 • no-profile-image

  Martijn

  Inderdaad Geri, met zulke organisaties heb je gewoon te maken (al ben ik het ook compleet niet met die organisaties eens!). Dan kan boer Cees wel heel stoer praten dat hij er niet bang voor is, maar dan slaat hij compleet de plank mis. Het heeft niks te maken met het feit of je er nou ‘bang’ voor bent of niet! Zulke organisaties moet je temmen met goede voorlichting en een open sector en zeker niet als boer Cees je kop in het zand steken. En door het uitstellen van het verdoofd castreren en alle organisaties elkaar de schuld geven trekt uiteindelijk de varkensboer aan het kortste eind!

 • no-profile-image

  boer

  Ik heb mijn hele schuur vol hangen met bordjes voor speciale vleessoorten en ze zijn stuk voor stuk mislukt omdat de consument niet wilde betalen. Ik heb een mooie zichtstal dus ik laat ook graag zien wat we doen. Kortom ik ben wel degelijk bezig met markt en consument. Maar zulke organisaties zijn niet te temmen, ze hebben maar 1 doel en dat is het elimineren van boeren, eerst de varkens en pluimveehouders, daarna zijn de melkveehouders aan de beurt. Dat er in NL steeds minder vlees gegeten wordt klopt idd, maar dat komt niet van die boerenhaters clubbies, dat komt omdat er steeds meer (wereldse)producten in de supers liggen en die verdringen de tradionele producten, een mens kan nou eenmaal niet meer eten dan die vol zit. In Frankrijk zagen we overigs dat er weer meer varkensvlees werd genuttigd. In mijn vorige stukje bedoel ik ook eigenlijk te vertellen dat de consument niet minder gaat eten omdat het verdoofd castreren is uitgesteld, dat is pure onzin. Verder doet de retail in mijn ogen te weing om vlees aantrekkelijk te maken om zo de concurentie aan te gaan, hier moet men bv denken aan chips van vlees, snelle kant en klare producten voor de magnetron en dat soort dingen. Het valt me enorm tegen dat Geri en Martijn zich zo laten leiden door de leugens van wakkerdier. Ik laat me leiden door de sterke kanten van de varkenshouderij in NL, zoals welzijn/milieu tov buitenland, voedselveiligheid wat erg goed is bij de varkens, effiecient omzetten van restproducten in hoogwaardig eiwit, smakelijkheid en ga zo maar door. Dit zijn oa de punten die we beter moeten comminiseren met de consument, daar liggen onze kansen die ook nog geld kunnen opbrengen. Uitgaan van onze eigen kracht !! We moeten geen enkele energie steken in wakkerdier en die andere clubbies, dat is verspilde energie. Dat we voort moeten maken met de castratie daar ben ik het ook mee eens, maar niet onder druk van wakkerdier. Ik doe het liever goed dan onder druk alsnog enorme fouten te maken. Er kwamen zeer veel zaken langs waaraan de varkessector in eerste instantie niet aan had gedacht (oa transort CO2,matrialen, geld enz ) en die dienen goed opgelost te worden alvoren te beginnen. Kortom ik steek mijn kop echt niet in het zand, ik ben continue bezig met de consument (weer een paar bordjes erbij) en heb niets te verbergen en ik ben trots op mijn bedrijf en de varkenshouderij !!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Geri

  Boer Cees begrijpt niks van de markt. De cijfers wijzen het uit. Er komt steeds minder vaak vlees op tafel. Ook daalt het verbruik van varkensvlees per persoon. Dat komt door het beeld dat onder meer Wakker Dier verspreidt. Gelukkig maar. Mensen als boer Cees hebben kennelijk geen enkel gevoel voor de markt en de consument. Als ze zo doorgaan worden ze steeds vaker gestraft - lees lagere opbrengstprijzen - door de markt. Het is te hopen dat er ook verstandige boeren zijn. Alleen die kunnen Wakker Dier temmen. Want, boer Cees, je hebt er mee te maken, of je bang bent of niet.

 • no-profile-image

  boer

  En sinds wanneer moeten we bang zijn voor wakkerdier ?? Dat de consument minder vlees gaat eten is ook gewoon onzin. Toen je collegas (en misschien jij ook wel) kostbare melk in de put liepen lopen (in deze voedselschaarse tijden) werd er ook niet minder melk gedronken en dat was een veel ergere actie dan iets vetraging bij castreren. Tevens wordt er ook niet minder melk gedronken omdat de melkveehouderes hun vee het hele jaar op stal laten staan. Maw het kan de consument helemaal niets schelen als het maar goedkoop is. Gewoon weer iets willen roepen om de varkenshouderij weer in het kwade daglicht te zetten en wakkerdier helpen is weer een typische actie van vergaderboer.

 • no-profile-image

  Realist

  Jullie onderschatten Wakker Dier. Zij hebben niets te verliezen. Wij wel. Daarom moeten we ze de kans niet geven actie te voeren. Hun macht is groter dan de onze. Een tegenstander moet je nooit onderschatten. Dat doen veel boeren wel, zo blijkt uit de reacties.

 • no-profile-image

  gewoon allemaal

  Misschien maar direct stoppen met castreren? En gewoon de schakel verder op laten zorgen voor afzet, moeten alle zogenaamde "dierenliefhebbers" wel woord bij daad voegen. Dat ze zogenaamd meer voor het vlees willen betalen. Maar daar stopt het dan niet voor o.a. wakker dier etc., nee dan komt het volgende en weer en weer. Tot dat we allemaal bio moeten eten, en dan komt die sector ook aan de beurt. En als laatste komen de akkerbouwers die al die aardappelen in een ruggetje proppen. En ze als aardappel geen daglicht zien, alleen als ze gerooid worden. Schandalig !! we moeten maar stoppen met eten vind je niet, of draaf ik nu veel te ver door en klets buiten deze wereld?. Net als die "groeperingen" die te lui zijn om echt een maatschappelijke bijdrage te doen.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Het grootste gedeelte van de in Nederland geboren biggen worden geëxporteerd. Waar haalt Wakker Dier de euvele moed vandaan om naast de Nederlandse consument ook voor buitenlandse consumenten te spreken. Zonder zich af te vragen of ze daar het recht wel voor hebben. Verder is het werkterrein van Wakker Dier alleen maar de Nederlandse media om daarin te verkondigen hoe het NIET moet met de Nederlandse veehouderij. Waar zijn nu de voorbeeldveebedrijven van Wakker Dier om te kunnen aantonen hoe het WEL moet in de Nederlandse veehouderij.? Wakker Dier mag eerst wel eens voorbeeldveebedrijven opstarten waar hun voornemens over dierwelzijn aan de praktijk getoetst kunnen worden. Dan pas hebben ze recht van spreken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.