Redactieblog

308 x bekeken 1 reactie

Ontwikkeling duurzame producten gaat langzaam

De ontwikkeling van duurzame producten gaat langzamer dan maatschappelijk gewenst.

Dat komt vooral doordat ketens geen collectieve ketenstrategie hebben, waardoor de primaire producenten in een zwakkere positie staan. Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI, in opdracht van het ministerie van landbouw. Voor het onderzoek werden negen productieketens van duurzame producten onderzocht, waaronder de Volwaard Kip, Zeeuws Vlegel brood- en tarwe producten en Tasty Tom tomaten.

De duurzame producten hebben doorgaans een bescheiden marktpositie. Producenten willen graag meer product produceren, maar de promotie en de afzet hiervan is lastig. Supermarkten zijn vaak afwachtend. Ze tonen pas belangstelling als het product geslaagd is.

Het ontwikkelen van duurzame agrarische producten wordt door de Nederlandse overheid sterk gestimuleerd, maar na de introductiefase ontstaan dikwijls doorstartproblemen. Het succes van een nieuw duurzaam product ligt in een goede onderlinge afstemming in de keten tussen producent, verwerker en afzet. Producten die in samenwerking met de retailers zijn ontwikkeld blijken het meest succesvol, omdat de afzet dan geregeld is. Producten waarbij de hele keten een gezamenlijke marketingstrategie heeft, blijken meer succesvol.

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...wat is de oorsprong van het woord KETEN?....ketting, ketenen, gevangenschap, gebondenheid, onvrijheid, ...hoezo collectieve ketenstrategie..mensen bij het LEI??
  wat had U daar dan mee beoogd?...
  hoe wilt U daarbij dan de belangen van de primaire producent zeker stellen?...
  o, U wou maar zeggen dat de keten naar alle zijden moet werken?!...neemt U nu maar van mij aan dat 'het eindje de last wel zal dragen..'d.w.z. dat de primaire producent al sinds mensenheugnis 'gere-geerd' wordt! en dat kan wel anders...maar men wil niet anders! en zolang Plasje nog op de knieen ligt (letterlijk en figuurlijk) voor diegenen die het 'iets slimmer'hebben aangepakt... en
  met haar heel veel 'Plasjes' die dit ook doen...verandert er nooit iets. En kom me niet aanzetten met al die geweldige voorbeelden, want als het de afnemer belieft, krijgt de producent een schop onder z'n reet... tot de afnemer niets meer heeft... en dan is het over...
  Duurzaam? wie heeft dit woord uitgevonden? Wat is duurzaam? boeren-
  inspanning? boerenleed? producten die niet kapot te krijgen zijn? (zoals genet.
  gemodif. soja of mais?)...leg mij eens uit wat duurzaam is....Betekent duurzaam dat wij 'onze aarde sparen'? ...over de lijken van de mensen die even op het verkeerde halfrond geboren zijn? Betekent duurzaam toegeven aan alle grollen en grappen van HBO-ers die niet als Plasje op de knieen liggen, maar de tijd verdrijven met het schrijven van rapporten waar geen mens in de praktijk iets mee kan, maar waar hele kabinetten en Europarlementen urenlange discussies over voeren N.B. ook nog betaald door ons allen? WAT IS DUURZAAM? Dit niet vlgs. Plasje. Wie
  helpt mij uit de droom...

Of registreer je om te kunnen reageren.