Redactieblog

335 x bekeken

'Onderzoek pleit voor invoering forfaitsysteem'

De mestwetgeving kan beter worden gebaseerd op forfaitare normen.

Resultaten van recent onderzoek naar het alternatieve mestspoor 2 en de stalbalans onderbouwen dat. Dat vindt de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV).

Dat zegt Harry Bloemenkamp, mestspecialist van de NVV. "De resultaten van de onderzoeken zijn een beetje een overwinning van het forfaitare systeem."

Uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG), dat vorige week openbaar werd, blijkt dat het afvoeren van dierlijke mest van bedrijven volgens Spoor 2 geen groter risico vormt voor het milieu dan het afvoeren van mest op de verplichte wijze door wegen en bemonsteren met het AGR-GPS systeem. "Dat hadden wij wel verwacht. Afvoeren op basis van forfaits is geen risico voor het milieu, maar een financieel risico voor de mestdistributie", aldus Bloemenkamp.

De NVV voorziet dat de mestafvoer op basis van gemiddelde normen gemiddeld genomen wel klopt. "Je weet hoeveel mineralen je aan voert, waardoor je ook weet hoeveel mineralen je moet afvoeren. Als je dan maar goed registreert waar de mest naar toe gaat, is het systeem rond."

Volgens Bloemenkamp is een mestwetgeving gebaseerd op forfaitaire normen ook minder fraudegevoelig dan het huidige systeem. "Nu loopt het over heel veel schijven, waarbij iedereen een graantje wil meepikken. Bij forfaitaire normen zal de acceptatiegraad voor mest in de akkerbouw toenemen omdat de akkerbouwers van tevoren weten welke gehaltes aan stikstof en fosfaat ze krijgen."

Ook het onderzoeksrapport over de stalbalans, eveneens uitgevoerd door ASG, versterkt volgens de NVV eveneens de voorkeur voor forfaitaire normen. "Nu de verliesnormen uit de stalsystemen voor de tweede en mogelijk voor een derde keer worden aangepast blijkt dat deze werkwijze op basis van berekeningen niet werkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.