Redactieblog

Nederlandse wijnboer rukt op

Het aantal wijnboeren in Nederland is tussen 2003 en 2007 meer dan verdubbeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde woensdag dat Nederland vorig jaar 68 wijnboerbedrijven telde.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2007 verbouwden 68 bedrijven druiven voor wijnproductie. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het aantal wijnboeren in 2003, toen dertig bedrijven wijndruiven verbouwden.

De 68 bedrijven hebben gezamenlijk 105 hectare druiven. IN 2003 was het areaal nog 36 hectare. De gemiddelde grootte van de bedrijven is hiermee ook gestegen van 1,2 naar 1,5 hectare druiven per bedrijf.

Met name in Gelderland is het aantal wijnboeren toegenomen. In deze provincie zijn met 17 bedrijven ook de meeste wijnbedrijven. Limburg is de tweede wijnprovincie van Nederland met 14 bedrijven. Drenthe is de enige provincie waar geen druiven worden verbouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.