Redactieblog

NAJK pleit voor investering aardgasbaten

De extra aardgasbaten als gevolg van de hoge gasprijzen moeten ingezet worden ter ondersteuning van de glastuinbouw.

Dat vindt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). "70 procent van de extra aardgasbaten komt uit de glastuinbouw. Helaas ziet de sector hier weinig tot niets van terug. Het is tijd dat dit ophoudt en dat de sector dit geld kan gaan gebruiken om de kostprijs te verlagen en nog duurzamer te produceren", aldus portefeuillehouder Jacqueline van der Burg van het NAJK. De organistie pleit voor een investeringsregeling voor de glastuinbouw vanuit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).

De organisatie voor jonge agrariërs heeft aan de politiek aandacht gevraagd voor de moeilijke positie van jonge glastuinders. "Extreem hoge energieprijzen en lage opbrengstprijzen bemoeilijken de bedrijfsovername in de glastuinbouw", aldus Van der Burg. Het dal is volgens het NAJK ongekend diep en nooit eerder voorgekomen. "Veel bedrijven zitten of komen in financiële moeilijkheden. Hierdoor wordt jongeren een bedrijfsovername haast ontzegd."

Volgens Van der Burg is het tijd voor maatregelen. NAJK vraag de politiek ook om een onderzoek naar het ontkoppelen van de gasprijs van de olieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.