Redactieblog

270 x bekeken 1 reactie

Mesttransport lager dan in 2007

Dit jaar is in de eerste zeven maanden minder dierlijke mest getransporteerd dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Dienst Regelingen. In de periode van januari tot augustus van dit jaar is in totaal 13,4 miljoen ton mest getransporteerd. Dat is 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met 2006 is dit jaar 33 procent meer getransporteerd.

"De daling komt vooral omdat in 2007 een forse inhaalslag is gemaakt omdat er in 2006 niet veel mest is getransporteerd door de invoering van het nieuwe mestbeleid", verwacht voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van Cumela. De daling is terug te zien in het transport van alle mestsoorten. Vooral bij het transport van pluimveemest is een aanzienlijke daling te zien. Van deze mestsoort werd in de eerste zeven maanden van het jaar 793.700 ton getransporteerd, dat is 18 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met 2006 is het 12 procent meer. "Het transport van pluimveemest zal dit jaar nog fors groeien omdat de pluimveemestverbranding bij BMC Moerdijk nu draait. Hierdoor wordt er jaarrond mest getransporteerd, in plaats van alleen tijdens de uitrijdperiode", aldus Uenk.

Wanneer wordt gekeken naar de afnemers van de dierlijke mest blijkt dat de akkerbouw 15 procent minder dierlijke mest is afgenomen ten opzichte van 2007. Met 3,89 miljoen ton is de hoeveelheid wel vergelijkbaar met 2006. Graasdierbedrijven ontvingen met 2,2 miljoen ton bijna net zoveel mest als in 2006.

Opvallend is dat de export van dierlijke mest dit jaar met 11 procent is gedaald naar 1,1 miljoen ton, terwijl de vraag naar mest vanuit het buitenland groot is. "Met de export zitten we ondanks de daling heel goed. Er is de laatste jaren aanzienelijk meer mest geëxporteerd dan in de jaren daarvoor. Hiermee kan veel fosfaat uit de Nederlandse landbouw worden gehaald."

Eén reactie

  • no-profile-image

    avd broek.

    toch goed werk van die exporteur uit lierop.

Of registreer je om te kunnen reageren.