Redactieblog

5 reacties

Mestbeleid:1,2 miljoen euro boete

Het eerste jaar mestwetgeving volgens het gebruiksnormensysteem resulteert in 1,2 miljoen euro boetes.

Dat meldt Dienst Regelingen van het ministerie van landbouw. In totaal zijn 39 ondernemers beboet in verband met overtredingen van de gebruiksnormen en de verantwoordingsplicht. De boetes variëren van 700 euro tot 450.000 euro per ondernemer.

Dienst Regelingen deed controles op het gebied van de verantwoordingsplicht en de gebruiksnormen. "Bij verantwoordingsplicht wordt gekeken of de ondernemer kan aantonen of hij de mest op de juiste manier heeft aangevoerd, afgevoerd of aangewend. Bij de gebruiksnormen wordt gekeken of er niet teveel stikstof of fosfaat is gebruikt per hectare", legt een woordvoerder van Dienst Regelingen uit. De hoogste boetes, twee oplopend naar 450.000 euro werden opgelegd aan mestdistributeurs. De overige boetes werden in zowel de akkerbouw, de graasdierhouderij als de staldierhouderij opgelegd.

Over het algemeen concludeert DR dat het mestbeleid in 2006 goed werd nageleefd. Naast de 39 overtredingen op het gebied van gebruiksnormen en verantwoordingsplicht legde de organisatie 1.752 boetes op in verband met het niet nakomen van de administratieve verplichtingen.

Kleine overtredingen, waarbij niet meer dan 5 procent boven de norm werd bemest zijn niet beboet. Dit stond de toenmalige minister van landbouw Cees Veerman toe om de sector te laten wennen aan het nieuwe systeem en om de mestafzet te bevorderen. In het eerste jaar bleken met name akkerbouwers heel terughoudend te zijn bij het aanwenden van mest omdat overschrijding van de bemestingsnormen voor een boete en korting op de toeslagrechten zou zorgen.

Onder de Minaswetgeving waren de boetes veel hoger. Per jaar liepen de heffingen toen in de miljoenen. Dit komt doordat mestboetes toen volgens een ander systeem werden opgelegd. De heffingen vielen in het oude mestbeleid onder de belastingwet, terwijl nu bestuurlijke boetes worden opgelegd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Opgelegde boetes zeggen niets ,alleen boetes die betaalt zijn of worden geven een indruk over de nieuwe mestwetgeving.Opgelegde boetes hebbenzijn bedoelt als afschrik middel voor de ondernemers en spierballentaal voor de Tweede Kamer.

 • no-profile-image

  gert-jan

  't ja waar blijft dat geld?? moet je niet lang overnadenken, hiermee kan men nog meer kontrole doen,nog meer pestertjes aan onze deur zetten en de papierberg vergroten. maak je niet ongerust...ze zorgen wel dat het o is !!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoezo boete?
  Hoezo mestoverschot?
  Met de huidige mestwet gebruik ik minder grond met daarop meer mest. In 2006 gecontroleerd en goed bevonden. Je mestzaak goed regelen kost het de overheid geld en tijd, terwijl je zelf op kosten bespaar en (mogelijk) meer opbrengst hebt.

 • no-profile-image

  mitie

  waar blijft dat geld !! ???hoe is dit mogelijk ;;de ned.bodem verschaalt door tekort aan fosfaat;!! ???

 • no-profile-image

  jantje

  dump die mest maar in zee of in de sahara mbv. olietankers. IN Groenland is ook weer plaats, nu het ijs smelt.

  het is niet moeilijk als je maar gek genoeg helder na kunt denken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.