Redactieblog

Maximaal 60 procent enting Q-koorts mogelijk

Het vaccin tegen Q-koorts kan naar verwachting slechts bij 50 tot 65 procent van de geiten gebruikt worden.

Dat verwacht het ministerie van landbouw. "Het vaccin kan alleen gebruikt worden bij niet-dragende schapen en geiten. Omdat het dekseizoen al begonnen is, kan een deel van de dieren niet gevaccineerd worden", aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Het ministerie wil dit najaar een vaccinatiecampagne houden waarbij melkgeiten en melkschapen gevaccineerd kunnen worden tegen Q-koorts. Voorwaarde is wel dat het Bureau Diergeneesmiddelen een positief advies geeft voor het vaccin. Het middel van de Franse producent Ceva heeft nu nog geen toelating.

Half oktober komen 80.000 doses beschikbaar, waarmee 40.000 dieren gevaccineerd kunnen worden. De vaccinatie is alleen mogelijk voor bedrijven in het gebied in Noord-Brabant waar het afgelopen jaar veel humane gevallen van Q-koorts zijn geweest.
"Er is een beperkte hoeveelheid vaccin beschikbaar. Hierdoor hebben we moeten besluiten om alleen in dit gebied te vaccineren", legt het ministerie uit.

De vaccinatie gebeurt op vrijwillige basis. Het ministerie van landbouw financiert het vaccin, terwijl de veehouders zelf de dierenartskosten moeten betalen. Het feit dat slechts een beperkt aantal dieren gevaccineerd kan worden is niet de ideale situatie. "Maar elk dier dat door de vaccinatie niet aborteert en waarbij dus geen Q-koorts vrijkomt is meegenomen", aldus een woordvoerder van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

Of registreer je om te kunnen reageren.