Redactieblog

259 x bekeken 18 reacties

LNV wijst verzoek verlenging uitrijtermijn af

Het ministerie van landbouw geeft geen uitstel voor het uitrijden van dierlijke mest.

Dat meldt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), die het verzoek ingediend had. Het verzoek werd ondersteund door de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De NMV is niet te spreken over de afwijzing van het ministerie. "Veehouders in voornamelijk Noord-Nederland zijn tijdens de trage grasgroei in de droge juni- en julimaanden zo verstandig geweest, om weinig of geen mest uit te rijden. Door de natte periode in augustus is er nauwelijks gelegenheid geweest, om deze achterstand in bemesten in te halen. Daarbij kwam er niet of nauwelijks akkerland beschikbaar, om mest op uit te rijden", aldus de NMV. De organisatie vroeg uitstel om deze achterstand in te kunnen halen zodat er niet alleen bemest zou worden op de percelen die wel beschikbaar zijn.

"Omdat de bodemtemperatuur in de maand september nog relatief hoog is, waardoor toegediende dierlijke mest relatief snel werkt, is het in alle opzichten beter de uitrijperiode te verlengen", vindt de NMV. De organisatie concludeert dat LNV haar standpunt baseert op achterhaalde theoretische informatie, versterkte door ‘'nterechte politieke angst' voor Brussel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Begrijpelijk dat LNV dit verzoek afwijst. De NMV had beter moeten weten vind ik en haar leden niet blij moeten maken met een dooie mus. Wat in de put zit verzuurt niet en komt volgend voorjaar beter tot zijn recht. Het lijkt wel of de wijkers allemaal lid zijn van de NMV want ze willen niet investeren in mestopslag en ook zijn ze voor het behoud van de quotering?

 • no-profile-image

  boertje

  Als jullie graag van de derogatie af willen dan moet je blijven zeuren

 • no-profile-image

  gert

  bureaucratie gaat bij LNV boven boerenverstand

 • no-profile-image

  marc

  we weten nu al jaren dat er geen mest uit gereden mag worden in september ,en elk jaar blijven we er over zeuren
  Invensteer nu eens in mestopslag.
  De mest wordt in het voorjaar ook beter benut

 • no-profile-image

  lto

  bij de lto zijn het nog erger amtenaren dan bij het lnv

 • no-profile-image

  zlto-boer

  Ben het helemaal met Sjaak uit Lunteren eens, we zijn tegenwoordig aan het "kalenderboeren" ipv. naar het weer te kijken en dan beslissingen te nemen om iets wel of niet te doen, zoals maaien of bemesten!

 • no-profile-image

  pola

  Waarom wordt het "boerenverstand"toch altijd in twijfel getrokken!!!!

 • no-profile-image

  gert

  in belgie wel verlenging

 • no-profile-image

  Nietje

  En dan vinden ze het in Den Haag nog gek dat mensen (lees burgers) vinden dat er mest wordt gedumpt.
  Wordt een wakker Den Haag en reageer eens normaal en logisch.
  Gert, ik ben het dus helemaal met je eens!

 • no-profile-image

  Johan

  Onbegrijpelijk die afwijzing, de regering heeft de mond vol van klimaatverandering en temperatuur stijging. Maar het logisch gevolg dat die effecten ook het groeiseizoen verlengen en daarmee langer mestuitrijden rechtvaardigt wordt afgewezen. Wel ecoheffingen opleggen maar niet inspelen opgunstige gevolgen. Dit is pure politiek correct opportunisme om de millieufundamentalisten bij de PvdA stroop om de mond te smeren

 • no-profile-image

  jvl

  Nederland heeft gekozen voor derogatie .
  Derogatie is een vergunning voor graasdierhouders om onder voorwaarden meer mest op eigen land te mogen aanwenden . Ieder die aan deze regeling mee doet weet waar hij zich aan moet houden , zo ook mest uitrijden tot uiterlijk 1 september .Het is een normaal jaar en dat het met de maaisnede niet uitkomt doet niet terzake , moeten jullie maar eerder maaien en na de bemesting nog een keer maaien .Onbegrijpelijk dat de rundveevakbond hier voor meer ruimte durft te pleiten !!!!!!!!

  Doordat we derogatie hebben liggen er in de toekomst zeer weinig mogelijkheden in het najaar hiervan zijn en/of worden afnemers en producenten (exl derogatiebedrijven ) extra de dupe en zijn er onredelijke hoge afzetprijzen

 • no-profile-image

  NMV-er

  Dat we die paar kuub mest, die we nog mogen aanwenden, in vijf maanden niet kwijt kunnen snap ik niet!!

 • no-profile-image

  Marcel

  Het milieu kijkt niet naar een datum!! Ik heb mest voor 1 september uitgereden zien worden op kale stoppel, had men 1 week later mogen bemesten dan was dit voor het milieu veel beter! Het zelfde liedje met grasland scheuren: in het voorjaar opnieuw inzaaien geeft veel meer onkruid en is dus een bespuiting tegen onkruid zeer noodzakelijk! In de herfst opnieuw inzaaien geeft veel minder onkruiden. Hoezo missen de ambtenaren iets?? Gewoon GBV is bij de ambtenaren en LTO mensen die dit samen afspreken helaas niet meer aanwezig!

 • no-profile-image

  sjaak

  Wat een gezever over investeren in mestopslag en eerder maaien. Wat een voorbeeldige topboeren! Hier gaat het niet eens om. Er zijn er toch altijd waar het beter uitkomt om later te maaien. Die willen ook nog wat bemesten omdat ze toevallig hoge grond hebben waar vee nog lang kan weiden. Nu mag men er wel kunstmest op doen, terwijl dat veel sneller uitspoelt dan de N uit vaste en drijfmest. Ook rijd men op bv veengrond nog vrolijk mest uit terwijl het gras misschien in oktober al de grond in wordt getrapt door vertrapping. Het zou alle beterweters die reageren sieren dat ze zich eens voorstellen dat er boeren zijn die het anders, maar niet slechter doen. Maar er zijn er een aantal in dit land die vinden zichzelf wel zo geweldig! Gooi de knuppel in het (lnv)hoenderhok. Strijd er liever samen voor dat bv op alle gronden tot 15 sept uitgereden mag worden en dat je dan als boer(het hele jaar) kunt kiezen tussen kunstmest of organische mest ongeacht de derogatie. De aarde warmt op; voedselprobleem enz. Genoeg redenen om de hakken in de grond te zetten om de boeren meer keuzevrijheid te laten en het aantal regels eens echt te verminderen!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  dirk je moet je toch eens laten bij praten hoe het echt zit met mest en de voorraad

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Tot 1 september uitrijden is al jaren een feit.
  Wie daarna nog wil uitrijden wil dat nog niet snappen.

 • no-profile-image

  boer

  he he boeren verstand zegt de mest bewaren voor het voorjaar dat weet de nmv ook jullie houden de leden echt voor de gek of is de nmv echt uit om zoveel mogelijk stoppers.

 • no-profile-image

  dirk

  Lekker lullen boer maar als je opslag voor een jaar hebt en je kunt en mag niet uitrijden heb je wel een probleem Komt nog bij dat je eindvoorraad wel een stuk hoger is heb je wel een probleem zeker niet bij nagedacht Overigens had dit probleem allang opgelost moeten zijn maar daar denkt men niet over na bij lto

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.