Redactieblog

316 x bekeken 5 reacties

LNV overweegt aanschaf vaccin blauwtong type 1

Het ministerie van landbouw overweegt vaccin aan te schaffen tegen blauwtong serotype 1.

Dit serotype blauwtong, dat vanuit Spanje en Frankrijk uitbreidt in noordelijke richting, is een andere variant van blauwtong dan serotype 8 waarvoor de Nederlandse veestapel is gevaccineerd.

"Preventief vaccineren tegen blauwtong serotype 1 mag op dit moment niet. In Europese regelgeving is vastgelegd dat er alleen gevaccineerd mag worden na een uitbraak van de ziekte. Binnen de 150-kilometerzone mag vervolgens worden gevaccineerd", aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw. Deze EU-regelgeving staat op dit moment wel ter discussie.

In Frankrijk is al een groot gebied waar zowel blauwtong 1 als 8 naast elkaar voorkomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Nou Paul, Als je de koeien niet ent en de schapen wel, dan zul je het ook nooit meer de wereld uit kunnen helpen. Zo worden jou zieke koeien de gasvrouwen voor het virus wat mijn schapen kan aantasten. Nog steeds geen goed idee dus

 • no-profile-image

  nol

  Als vleesveehouder ben ik zeer bezorgd over de blauwtong. Het probleem wordt flink onderschat. De onvruchtbaarheid bij vleesrunderen is een grote schadepost. Het is dus goed dat LNV dit probleem op vorhand wil bestrijden.

 • no-profile-image

  paul

  Nou, Boudewijn, ik denk inderdaad dat schapen een ander verhaal is dan koeien. Schapen zijn veel gevoeliger voor blauwtong , en daar is enten misschien wel noodzakelijk.
  Zelf heb ik de koeien niet laten enten, en ik heb weinig problemen.

 • no-profile-image

  Paul

  Het is veel beter de dieren zelf weerstand op te laten bouwen, dan al dat geënt. Daar creër je alleen maar kasplantjes mee.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ben ik het niet mee eens Paul. daarvoor is de uitval te groot. Misschien dat een hobbyist met veel vrijetijd zijn zieke schapen wil verzorgen, maar zieke schapen is een berg ellende. Beter voorkomen! Niet te lang nadenken zorg dat je paraat staat vóór we weer de ellende in gaan. Kunnen we niet meer hebben!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.