10 reacties

Hoogste grondprijs in vijf jaar

Door de stijging van de landbouwprijzen en de aangekondigde afschaffing van de melkquotering is de gemiddelde prijs per hectare vorig jaar met 10 procent gestegen.

Daarmee is het hoogste niveau in vijf jaar bereikt, zo blijkt uit de Grondprijsmonitor die landbouwminister Gerda Verburg gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de Randstad zijn de prijzen zelfs zo hoog, zo'n zestigduizend euro per hectare, dat de landbouw nauwelijks nog een marktpartij is. Het landelijke gemiddelde bedraagt iets meer dan 35.000 euro.

Verburg bezweert dat de prijsstijgingen geen grote invloed hebben op de realisatie van rijksdoelen, zoals de Ecologische Hoofdstructuur. De provincies, die hiermee zijn belast, liggen volgens haar op koers. Zij hebben inmiddels 20 procent van hun doelstellingen voor de komende zeven jaar gehaald en de budgetten zijn nog niet uitgeput.

Uit de monitor valt tevens af te leiden dat Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL), dat voor het rijk gronden aankoopt, bijna 8 procent meer betaalt dan de gemiddelde prijs. Als alleen bouwland, grasland, boomgaard en tuingrond worden meegerekend, bevindt BBL zich daar net onder. Daarmee werkt de dienst marktconform, stelt Verburg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  als beesje maar een naam heeft, bbl schat de grond op waarde en geeft is meer geld voor de boerderij of zorgt voor andere voordeeltjes. Zo wordt de grond aan bbl verkopen toch weer interesant.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Las dat de echte inflatie 11 procent is.Alleen Den Haag en het planbureau hebben andere cijfers.Dacht vorige week er even aan toen ik twee blikken verf kocht voor 80 Euro.Dit moet je echt niet om rekenen naar guldens.Maar wij als boeren hebben alleen grond nodig hebben als produktie middel.Want op de grondmark zijn we geen partij meer.Alleen stichtingen enz.met hun eeuwige leven bepalen als kopers de markt. Maar boeren betalen het gelag via erfpacht enz. Dus hoe meer de overheid op de grondmarkt is hoe meer de doelstelling van de PvdA om alle grond te nationaliseren dichter bij komt.Het is net als luisteren mensen buiten de landbouw beter naar oude Duitse boeren die altijd grond op naam willen hebben.Want deze boeren hebben in het verleden twee keer mee gemaakt dat geld WC papier werd.Een overheid is altijd aan het balanseren tussen de drukpersen, economie en de grondpolitiek.Natuur aankopen zijn een goede dekmantel voor dit balanseren.

 • no-profile-image

  boerinnetjuh

  Het is eigenlijk te gek om over te praten dan toch.....hier is deze week voor € 74.000,- per ha. landbouwgrond verkocht !! Hoe lang zal het duren eer je dat eens terug hebt verdient !!!! En welk gemiddelde geinteresserde boer(in) ziet bij zulke prijzen dan nog het bedrijf eens te vergroten !!

 • no-profile-image

  boer mieras

  zolang er voor die prijs nog grond gekocht wordt door de boeren dan zal het wel gaan met die klagende boeren ,ze klagen allemaal de een nog harder dan de andere maar waneer er een perceel grond te koop komt dan vechten ze om het te kunnen kopen ,waneer het werkelijk zo slecht zou zijn dan zouden ze het wel laten om te kopen (klagen uit weelde )

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Laat je niet gek maken door de hoge grondprijzen. Kijk naar Fortis. Zij dachten dat ABN ook vele miljarden waard zou zijn en kochten het ook op in een tijd vol met euforie. Nog geen jaar verder zijn ze bijna over de kop en wordt ABN voor minder dan de helft verkocht. Ik wil niet beweren dat dit met de grondprijs gebeurt, maar volgens mij zit er een heleboel lucht in de prijzen en knapt de ballon op zeker moment. De tijd zal het uitwijzen!!!!

 • no-profile-image

  gert

  BBL heeft eigen taxateurs en die slagen erin om de grond onder de gemiddelde prijs te kopen,ze zijn blijkbaar niet onhafhankelijk

 • no-profile-image

  Boer

  BBL weet gronden ver onder de marktprijs te verkopen aangezien hun opdrachtgever (gemeenten, provincies etc.) de boeren het mes op de strot zet met allerlei regelgeving, vertraging in de planuitvoering (waardoor bedrijfsuitbreiding onmogelijk wordt gemaakt - maar nog niet wordt aangekocht), en dreiging tot onteigening

 • no-profile-image

  ehs boer

  wat natuurlijk ook scheelt dat de slechtste grond een tijdje terug al voor natuurdoelstelingen is verkocht.
  Dus het is niet meer dan logisch dat het gemiddelde langzamerhand begint te stijgen. nog afgezien van onderstaande redenen. Tel daarbij ook nog het effect van ideen over het rood voor groenbeleid waarbij alleen gebouwd mag worden wanneer er in groen gecompenseerd wordt.

 • no-profile-image

  inflatiemonster

  Als straks al het giraal en papierngeld niks meer waard is kun je beter grond hebben. ook al lijkt het nu veel te duur.
  De geldpersen rollen op volle kracht deus het rijk kan altijd een hoge prijs bieden. landgoedje van 10 ha, bij hilversum voor natuur voor 6.1 miljoen euri !!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  pietje

  dat is nog goedkoop 74000 euro per ha. kijk nu betaald men 50000 euro en daar bovenop 20000 euro voor het quotum maakt 70000 euro per ha. bij 5 % of meer waardestijging van de grond , dan is 100000 euro per ha binnen enkele jaren in zicht. kijk terug en alle grond was goedkoop.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.