Redactieblog

Grondprijzen voor het eerst sinds jaren stabiel

De prijzen voor landbouwgrond zijn voor het eerst in vier jaar gestabiliseerd.

Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "Na de extreme prijsstijgingen van de afgelopen maanden is er wat meer evenwicht op de grondmarkt. Aanbod en vraag zijn beter op elkaar afgestemd", aldus Harry Boertjes, voorzitter van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed.

Ook op de markt voor complete bedrijven is een kentering te zien. "De afgelopen maanden en bijna jaren was er een grote vraag naar complete bedrijven, maar het aanbod was nihil. Inmiddels komt er ook in dit marktsegment iets meer aanbod", aldus Boertjes.

De handel in grond in het glastuinbouwgebied bij uitstek, Zuid-Holland, ligt vrijwel stil. "Door hoge gasprijzen en lage opbrengstprijzen is er vrijwel geen vraag, terwijl er meer bedrijven te koop staan", legt makelaar Peter van der Knaap van LTO Vastgoed uit Rijswijk uit. De verwachting is dat de prijzen, die voor grotere percelen boven de 1 miljoen euro per hectare liggen, zullen dalen. Doordat er vrijwel geen transacties zijn is er geen prijsniveau aan te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.