2 reacties

'Gedragscodes natuur zijn onwerkbaar'

De gedragscodes voor een zorgvuldig omgang met de natuur werken niet.

Er is meer regie nodig van landbouwminister Gerda Verburg en een grotere handhavingscapaciteit bij de Algemene Inspectiedienst (AID).

Gisteren hield de Tweede Kamer een gesprek met maatschappelijke organisaties, deskundigen en lagere overheden over de gedragscodes. Deze moeten voorkomen dat ondernemers voor alle activiteiten die de natuur kunnen verstoren een ontheffingen dienen aan te vragen.

Er dreigt echter een overschot aan gedragscodes te ontstaan. Gedeputeerde Anne Bliek-de Jong van Flevoland pleit er daarom voor dat Verburg de regie in handen neemt door duidelijk te maken aan welke eisen deze moeten voldoen. Anders kan de situatie ontstaan dat elke ondernemer gaat werken volgens de code die hem het beste uitkomt. Ook gaf zij aan de handhavingscapaciteit van de AID onvoldoende te vinden.

Volgens milieu-adviseur Annemiek Tubbing is die zelfs bedroevend. "Als je regels maakt moet je ze kunnen handhaven", zei zij. "Er wordt nu een te groot beroep gedaan op de sectoren en dat werkt niet."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    do

    komen er ook andersom gedragsregels?

  • no-profile-image

    Boerenverstand

    Boeren waren atijd erg gezagsgetrouw.Nu moet je wel crimineel zijn om nog boer te kunnen zijn.De geest is uit de fles na de MKZ uitbraak.Dan helpt ook een leger AID-ers niet.Vooal nu een paar pony meisjes de regels bedenken in Den Haag.

Of registreer je om te kunnen reageren.