Redactieblog

5 reacties

'Dierenartsen beter bereikbaar dan huisarts'

LTO Nederland is zeer tevreden over de bereikbaarheid van dierenartsen.

"Dierenartsen zijn doorgaans veel beter bereikbaar voor spoedgevallen dan huisartsen en dat moeten we als sector ook koesteren", aldus Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO. Hij heeft over de bereikbaarheid van dierenartsen nooit klachten gehoord. "Dierenartsen bieden een hele goede service. Ze zijn vrijwel altijd dag en nacht bereikbaar en voor een spoedgeval kunnen ze vrijwel altijd komen. Bij huisartsen is het veel lastiger om een arts thuis te krijgen voor een spoedgeval."

De oorzaak van het verschil zit mogelijk in het feit dat dierenartsen sterk afhankelijk zijn van de markt. "Huisartsen zijn dat ook, maar zij hebben door een vaste klantenkring al een heel groot deel van hun inkomen geborgd", aldus Van Hoof. Op het gebied van betrokkenheid bij de patiënt ervaart de bestuurder ook verschil. "Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar in veel gevallen lijkt de dierenarts veel meer betrokken dan een huisarts."

Vandaag werd bekend dat huisartsen in spoedgevallen onaanvaardbaar slecht bereikbaar zijn. Meer dan een kwart van de mensen die een huisarts bellen krijgen geen contact, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. Op het platteland is de huisarts wel beter bereikbaar dan in stedelijk gebied. Bij gewone oproepen geldt op het platteland een bereikbaarheid van 71 procent, ten opzichte van 52 procent in de stad. Voor spoedoproepen is het verschil kleiner. Bij 68 procent van de oproepen op het platteland krijgt de patiënt contact, tegenover 59 procent in de stad.

Lees ook Kamer wil snel betere bereikbaarheid artsen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Krishna Dixit

  De heer van Hoof Kwaakt maar wat en vergelijkt 2 onvergelijkbare situaties met elkaar.
  Net zoiets als "Dierenartsen doden meer dieren zonder toestemming van het dier dan huisartsen patienten". Slaat ook nergens op.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Plasje kan zich niet aan de indruk onttrekken dat dit klopt....maarre...als de dierenarts niet (meer) betaald wordt...
  zal hij op enigerlei moment ook niet meer
  komen...of wel? en dokters?...die worden
  toch altijd betaald?...of ziet Plasje dit niet
  goed....
  ...gelukkig heeft Plasje nog een prima huisarts met haar borstkanker...dus absoluut geen klagen!, maar ze wordt wel
  wat ongerust van dit soort berichten.

 • no-profile-image

  boer

  Idd Pete. Geef aan dat boeren veel beter voor hun dieren zorgen, dan mensen voor hun medemens. Hier zal de politiek zich druk om moeten maken ipv boertje pesten en leugens te vertellen zoals pvdd. Maar ja........

 • no-profile-image

  pete

  Wisten de boeren 10 jaar geleden al.

 • no-profile-image

  Rik

  Zal ook te maken hebben dat huisartsen vaak voor niks komen bij een "spoedgeval". Bij elke scheet die vast zit gaan we naar de dokter. Wordt toch wel vergoed door ziekenfonds.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.