343 x bekeken 9 reacties

D66 niet blij met meer agrarisch natuurbeheer

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) komt niet op tijd klaar als het kabinet sterk blijft inzetten op agrarisch natuurbeheer.

Dat zei fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 vanmiddag tijdens het begrotingsdebat met premier Jan Peter Balkenende. Landbouwminister Gerda Verburg wil een grotere rol voor agrarisch en particulier natuurbeheer bij de invulling van de EHS. Deze moet in 2018 gereed zijn.

Het Planbureau voor de Leefomgeving gaf vorige week aan dat dit met het huidige beleid niet zal lukken. Pechtold is het daar mee eens. Balkenende ging echter niet in op zijn opmerkingen. Hij vond deze te specifiek en gaf aan daar later op terug te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  EMF

  wanneer beginnen we ons met z'n allen eens sterk te maken om het feit:
  Boerenland is ook natuur !!! en niet alleen maar zanikken over het feit wat het financieel allemaal moet brengen. Als dat nu eens eindelijk door ons Nederland wordt geaanvaard dan zijn we al een heel eind met ons EHS. Kijk in de landen om ons heen, die zijn met z'n allen veel groter maar kunnen wel op deze manier werken en we gaan er met z'n allen op vakantie en we accepteren het daar wel !!!
  Hoe hypocriet zijn we dus eigenlijk ?

 • no-profile-image

  Ome

  Met Agrarisch en particulier natuurbeheer kan de EHS wel gerealiseerd worden, maar dan moeten de vergoedingen fors verhoogd worden. Wanneer de vergoedingen lager zijn dan de opbrengsten van gangbare landbouwgewassen, zal het niet goed komen. De fiscale faciliteiten willen maar niet van de grond komen, en dat is ook een belangrijke oorzaak van het niet vlotten van de EHS.

 • no-profile-image

  Boer

  Voor industrieterrein en woningbouw betaald de overheid een redelijke prijs zodat boeren ergens anders opnieuw kunnen starten. Voor natuur is dat niet het geval. Waarom dit verschil???

 • no-profile-image

  henk

  Vroeger was D66 een liberale partij!!!
  Nu willen ze van bovenaf van alles opleggen en liefst nog gratis ook.Is D66 misschien het nieuwe CPN.Het grote belang v/d EHS is mij niet duidelijk en volgens mij wordt daar veel te positief over gedaan.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  D66 en de grachtengordel hebben de zelfde woordvoerder.Inzet van dit spel is hoe krijgen stichtingen en natuurjongens zoveel mogelijk boerenland en geld op naam.Denk dat Balkenende anno 2008 niet eens bij de volgende subsidie ronde nog geld kwijt kan aan boeren.We zijn te trots om als criminelen door een stel jachthonden. Je laten op jagen door al die controles en rammelende regels kom nou.Dan het risico dat je melkpremie moet inleveren.De motivatie om die fooi is totaal weg.
  Wat je in verleden met veel liefde deed omdat het een streektraditie was.Nu vallen de gaten overal in het landschap.Het wordt net een slecht onderhouden gebit.Dit onderhoud is voorbij. Jammer
  Als je steeds regels moet bijstellen omdat elke streek anders is in Nederland.Dan moeten alle dikke bomen gekapt worden.Nu moet het weer anders.Dat er drie verschilllende oppervlakte maten zijn voor het zelfde perceel.Dit is wel strafbaar voor de boer en geeft punten bij de GLP. Blijkbaar werkt een grachtengordeldiktaat ookt via deze Haagse U-bocht. alleen D66 snapt het spel niet.Het is gewoon een werkgelegenheid project met als bonus de controles.Dus al dit subsidiegeld kan zo weer terug vloeien in de schatkist als de periode van 6 jaar bijna voorbij zijn.
  Een overzicht zou wenselijk zijn hoeveel boerengeld aan de controle strijkstok is blijven hangen.

 • no-profile-image

  gert

  de overheid heeft kangeroegedrag,grote sprongen met lege buidels

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Lijkt me wel wat dat Alexander mij een dag helpen zal. Voordelig is dat dan ook. Een dag echt bezig zijn.Bemerken dat d66 kakelt als een kip zonder kop. Onuitvoerbaar regelgeving wil en daarmee de eigen houdbaarheid, en daarmee de eigen positie verpest.

 • no-profile-image

  gerard

  terreinbeheerders volledig faciliteren, boeren krijgen vergoeding gebaseerd op compensatie van voederwaardeverlies op basis van prijzen van 10 jaar geleden, overheid meet met twee maten en is dus weer een onbetrouwbare partner. Vul zelf maar in waar dus het probleem ligt.

 • no-profile-image

  Dave

  Ik hoor nu allerlei berichten over de EHS, maar ik heb het idee (adhv onderstaande reacties) dat niemand echt weet wat agrarisch natuurbeheer is. Hoe komt het dat (marktgerichte) agrariers wel willen meedenken over Particulier natuurbeheer en de vaak grondgebonden jongens alleen maar sinisch zijn. Ik denk dat de "angst" voor PN groot is, omdat er grote ontwetendheid is. Ik hoor graag reacties van agrarisch die wel aan PN doen. Zodat deze reacties niet zo eenzijdig zijn. En ik weet uit eigen ervaring dat deze mensen er zeker zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.